Veel organisaties denken dat ze veilig en compliant werken. Dit omdat er securityapps in hun licenties zitten, of omdat er (extra) traditionele security maatregelen worden genomen. Deze maatregelen en apps hebben echter alleen zin, als ze op de juiste manier worden ingezet en als ze passen bij de huidige situatie van jouw bedrijf. Een van de grootste misverstanden die bestaat in het huidige tijdperk, is dat bedrijven hun beveiliging en hun Microsoft 365 licenties niet mee laten groeien met hun cloud ambities. Een transitie naar de cloud, vraagt om een andere security mindsetJe kunt een vliegtuig bijvoorbeeld niet optimaal beveiligen vanaf de grond, dit moet vanuit de lucht. Dit vraagt om aanpassingen en inzicht.   

Passende beveiliging

Daarom is het van belang dat je nadenkt over de security van jouw bedrijf en de werknemers. Een eerste stap die je hierin kunt zetten, is door na te denken over of je alles uit jouw licenties haalt. Wij hebben veel klanten die een Microsoft 365 E3 pakket afnemen. Dit is hét basispakket van Microsoft, waarvan een deel Office pakket, een deel Windows 10 en een deel security isDit is de basis en maakt eenvoudig werkplekmanagment mogelijk met enkele security features. Als je security echt serieus wilt nemen, zitten er net niet genoeg features in deze licentieVoor sterke cloudsecurity, is meer beveiliging nodigVeel organisaties zijn zich nog niet bewust van deze urgentie en de mogelijkheden om dit op te lossenMet een add-on voor jouw Microsoft 365 E3 pakket, kun jij ervoor zorgen dat jouw security naadloos aansluit en blijft meebewegen met jouw bedrijf. 

In dit blog wil ik het belang aanstippen van een passende licentie en de mogelijkheid om jouw Microsoft 365 E3 pakket uit te breiden. Door jouw licentie tactisch uit te bouwen met verschillende apps, kun je veiliger en efficiënter werken en ben je krachtig beschermd. Door jouw omgeving vervolgens 24/7 te laten moniteren en te updaten, borg jij de veiligheid van jouw organisatie. Let op, Microsoft 365 E3 is de verzamelsuite van Office 365 Enterprise E3, Enterprise Mobility + Security E3 en Windows E3 en is niet gelijk aan Office 365 E3, zie ook mijn blog waarin ik een helder overzicht geef van de mogelijkheden

Micriosoft 365 Licenties Emile Smeets

Uitbreidingsmogelijkheden 

Om de uitbreidingen van jouw Microsoft 365 E3 licentie wat tastbaarder te maken, gebruik ik het voorbeeld van een gereedschapskist. De kist zelf staat in dit voorbeeld voor de basislicentie Microsoft 365 E3In de kist zit verschillend gereedschap, die de kist van waarde maken. Hamers, spijkers en tangen: het zijn allemaal onderdelen van de gereedschapskist. Zo zijn Office apps als Word, PowerPoint, maar ook security apps als Azure Active Directory Premium, Intune, Azure Information Protection en Advanced Threat Analytics, onderdeel van je E3 licentie. 

Deze licentie en de bijpassende apps, gebruik je als het goed is veel. In je dagelijkse werkzaamheden, tijdens het uitvoeren van beheer, maar ook als er calamiteiten zijn. Je hebt altijd iets achter de hand.  

Maar er is altijd ruimte voor verbetering en aanvulling en dat weet Microsoft ook. Sinds februari biedt Microsoft namelijk twee add-on suites aan, bovenop Microsoft 365 E3. 

  1. Microsoft E5 Security
  2. Microsoft 365 E5 Compliance

Wat bieden deze add-ons nou precies? Ik leg het je hieronder uit. Belangrijk om te weten is dat Microsoft E5 Security de eerste stap is en dat de tweede uitbreiding met Microsoft 365 E5 Compliance later pas relevant wordt. Deze tweede uitbreiding is in de meeste scenario’s pas relevant, als de eerste uitbreiding up and running is. Je kunt dit vergelijken met het kopen van gereedschap, voordat je uberhaupt een gereedschapskist hebt aangeschaft. Je kunt het niet kwijt en het is niet beschermd. Daarom is het van belang om te beginnen met de eerste logische stap: kijken hoe je de Microsoft E5 Security add-on kunt toepassen.

Toolbox Microsoft 365 licenties

Kostenafweging 

De meest uitgebreide Microsoft werkplek oplossing is Microsoft 365 E5, dan verzeker je je van alle veiligheid, compliance, productiviteit, analyse en communicatiemiddelen die Microsoft te bieden heeft. De adviesprijs per gebruiker per maand is € 54,70. Een variant lager, Microsoft 365 E3 ligt een stuk lager met € 31,50 per gebruiker per maand. Indien je je concentreert op security kun je met de Microsoft E5 Security add-on op Microsoft 365 E3 voor € 10,10 per gebruiker per maand de beveilingstools in handen krijgen. Het gevolg is dat je € 13,10 per maand voordeliger uit bent dan Microsoft 365 E5 maar wel de tools in handen hebt om een adequate beveiliging op te zetten. Wil je een helder overzicht van de mogelijkheden binnen de verschillende pakketten? Lees dan mijn overzichtsblog over licenties

Microsoft E5 Security

Deze uitbreiding van de Microsoft 365 E3 licentiebiedt de volgende apps: Office 365 Advanced Threat Protection Plan 2, Microsoft Cloud App Security, Azure Active Directory Plan 2, Azure Advanced Threat Protection en Windows Defender Advanced Threat ProtectionDeze tools zeggen je misschien zo op het eerste moment niets, maar deze add-ons zijn cruciaal  

Wanneer we teruggaan naar het voorbeeld met de kist, zou deze add-on staan voor een uitvouwbaar component en een deksel met een slot. Er wordt in het uitvouwbare stuk nieuw gereedschap toegevoegd aan de kist, maar tegelijkertijd zorgt de deksel met slot ervoor dat de kist afgesloten wordt en het gereedschap beschermd wordt. Op deze manier kan de kist niet zomaar worden opengemaakt en kan alleen de persoon die de sleutel van het slot heeft, de kist openen. Ook past de kist zich beter aan, aan de omstandigheden. Mocht het regenen, wordt het gereedschap nu niet nat. Valt de kist om, blijft het gereedschap in ieder geval in de kist zitten. Door de add-on kan de basis zich beter aanpassen aan verschillende situaties. 

Ik wil met dit voorbeeld niet zeggen dat zonder deze add-on de security niet in orde is. Ik wil alleen benadrukken dat de security veiliger en passender wordt en beter inspeelt op verschillende situatiesLet op, deze features alleen aanzetten is uiteraard niet genoeg. Iemand binnen jouw organisatie moet het slot controleren, soms vervangen en dagelijks controleren waar de gereedschapskist staat. Dit configureren kan een hoop tijd kosten en door gebrek aan ervaring, maak je misschien keuzes die je later zou willen terugdraaien. Deze implementatie kan sneller en makkelijker door het beheer uit handen te geven.  

Managed security 

Aan de hand van jouw security policies, kunnen wij met ons Cloud Security Center deze security features uitrollen op basis van onze jarenlange ervaring met security features & onze best practicesMet onze dienst voorkom je dat je cloud beveiligd wordt op een traditionele en statische manier. Jouw security blijft juist in beweging en wordt altijd up to date gehouden door onze Managed Security dienstverlening. Wanneer er nieuwere en betere apps komen, of updates zijn op het gebied van de apps in jouw licentie, worden deze door ons Security team voor jullie onderzocht en uitgerold. Het continue in de gaten houden van je security baseline ligt dus in handen van InSpark, maar ook zorgen wij voor de opvolging van security incidenten die gedetecteerd worden door de Microsoft security diensten. Dit kun je zien als een 24/7 bewaker op je gereedschapskist. Deze bewaker is een extra laag beveiliging voor de kist. Deze persoon vervangt bijvoorbeeld het slot, wanneer deze verouderd is en er een beter slot beschikbaar is. Ook repareert hij de deksel bij schade van buitenaf, of zorgt hij ervoor dat de kist hoog en droog staat bij een overstroming. De garantie op veiligheid is hierdoor veel groter omdat security continue de aandacht heeft 

Het uit handen geven van je beheer kan eenvoudig met ons Cloud Security Center. Hiermee wordt jouw Microsoft cloud platform continue voorzien van de hoogste beveiliging & opvolging, maar belangrijker nog, je zorgt ervoor dat je van een traditionele naar een moderne cloud security gaat. Traditionele security voldoet niet meer in de cloudwereld. Met het Cloud Security Center beveilig je jouw cloud op een moderne manier, waarbij de security by-design geïmplementeerd wordt en waarbij we de identiteiten, devices, applicaties en data beschermen voor een vaste prijs per gebruiker per maand.

Microsoft Security InSpark

Microsoft 365 E5 Compliance

Wanneer de Microsoft E5 Security add-on succesvol is uitgerold, kun je nadenken over de volgende stap. Het uitbreidingspakket van Microsoft 365 E5 Compliance bijvoorbeeld. Hier worden Office 365 Advanced Compliance en Azure Information Protection Plan 2 toegevoegd aan jouw basislicentie. Deze add-on ga ik in deze blog niet uitgebreid bespreken, maar hier kunnen we samen in de toekomst wel naar kijken. Wanneer de beveiliging van jouw bedrijf namelijk op de juiste manier is ingeregeld, kunnen we later verder inzoomen op de beveiliging van jouw informatie

Conclusie  

Als organisatie is het lastig om in te schatten welke apps en toevoegingen nuttig zijn voor jouw licentie. Daarom kan ik jou als Cloud Subscription specialist helpen. Zo kan ik zorgen dat je licenties omzet naar een Microsoft 365 E3 licentie, maar kunnen we ook meteen stappen zetten om de add-on voor jouw E3 licentie toe te passen. Door de Microsoft E5 Security add-on te kiezen, kies je voor gegarandeerde veiligheid. Ons Cloud Security Center rolt automatisch en gebaseerd op best-practice, een veiligheidsprotocol uit over jouw organisatie. Wij beheren, ontzorgen en komen in actie volgens ons protect, detect, respond principe. 

Ik ben altijd in voor een belletje of een kopje koffie, dus schroom niet om onder aan dit blog contact met mij op te nemen.  

SHARE
Emile Smeets

Cloud Subscription Specialist

Aan de slag?
Ik kan je helpen met advies over jouw Microsoft 365 E3 licentie. Laten we de mogelijkheden bespreken onder het genot van een kopje koffie.
Altijd up to date?
Blijf op de hoogte van de laatste innovaties. Geef aan welke mailings jij maandelijks wil ontvangen. Schrijf je nu in!