InSpark is goed vertegenwoordigd op Ignite met collega’s uit verschillende teams. Aanwezig zijn Modern Workplace collega’s die alles weten van Windows 10, EMS, Intune/SCCM, Azure AD, etc en de productivitykant met SharePoint, Onedrive, Teams, PowerApps & Flow. Onze Azure consultants van het Cloud Infra & Apps team, collega’s van onze Managed Services afdeling, Data & AI en natuurlijk ikzelf als enige commerciële vertegenwoordiger. Deze verscheidenheid past ook wel bij de hoeveelheid verschillende thema’s die behandeld worden op Ignite, dus iedereen komt aan z’n trekken.

Dag 1 stond in het teken van de toespraak van Satya Nadella. Om 9.00 uur precies trapte hij af. Verschillende collega’s is het gelukt om op tijd aanwezig te zijn om hem live te kunnen bijwonen want er waren maar 3000 plekken beschikbaar. 6.30 zaten we al in de huurauto van onze airbnb richting Orange County Convention Center om er bij te zijn. En het was de moeite zeker waard. Er zijn een aantal belangrijke thema’s besproken en er zijn een aantal aankondigingen gedaan, die vaak in meer detail werden gepresenteerd door Microsoft collega’s verspreid over het Ignite evenement.

Belangrijke thema’s:

Tech Intensity

Wederom werd er gesproken over de term Tech Intensity met de vergelijking (Tech Adoption X Tech Capability) ^Trust. Vrij vertaald is Tech Intensity de mate waarin jouw bedrijf (IT) technologie inzet om succesvol te zijn. Het kunnen adopteren van nieuwe IT technologie is een cruciale factor en dit wordt vermenigvuldigd met de mogelijkheden van die nieuwe IT technologie. Het succes wordt mede bepaald door vertrouwen (van de klant) in die krachtige combinatie van adoptie x mogelijkheden.

Every company is a software company

De visie is dat vroeger of later, iedere organisatie een software bedrijf wordt en dus software zal inzetten om zijn bedrijfsdoelstelling te behalen. Vroeger of later zal men dus bij Microsoft aankloppen.

Commodotize Tech

Microsoft zet zwaar in op het zo eenvoudig mogelijk maken van het gebruik van haar diensten. Zogenaamde ‘Citizen developers’ zijn personen binnen een organisatie die enthousiast zijn over technologie en er in meer of mindere mate ook affiniteit mee hebben. Doordat ze vanuit de business afdeling van een klant precies weten wat er speelt, kunnen ze ook passende applicaties bedenken voor business problemen. Microsoft ondersteunt deze developers zoveel mogelijk door haar tools zo eenvoudig mogelijk te maken. De bedoeling is duidelijk, iedereen moet met Microsoft technologie aan de slag kunnen.

Microsoft is Open

‘Every layer is open’ zegt Nadella en daarmee bedoelt hij dat op iedere laag van het Microsoft portfolio het mogelijk is om samen te werken en met open source oplossingen te werken. Van Azure infrastructuur tot datalake en database laag tot applicatielaag en end user computing, overal is partnering mogelijk en zelfs gewenst.

Consistency

Microsoft doet er alles aan om consistentie toe te passen in al haar technologie, zodat het voor gebruikers niet uitmaakt of ze nu voor Azure of Azure stack programmeren. Ook de Microsoft edge oplossingen, zoals Azure Stack hub of zelfs de draagbare Azure Back pack, alles is zoveel mogelijk consistent zodat het voor ontwikkelaars herkenbaar en snel bruikbaar is.

Meest opvallende updates

Voor mij persoonlijk vond ik de aankondigingen van Azure Arc en Azure Synapse de meest aansprekende aankondigingen.

Azure Arc

Azure Arc brengt de kracht van Azure naar je eigen (on premise) datacenter, Azure Edge en naar 3e partij Cloud omgevingen zoals Google of AWS. Het is een controlemechanisme aangeboden door Microsoft aan de eindklant om via één beheermechanisme databases Kubernetes clusters  en servers te kunnen plaatsen, beheren en organiseren met het voordeel dat je een centrale portal hebt inclusief governance mogelijkheden. Bovendien geeft het voor bepaalde workloads de mogelijkheid geautomatiseerd te schalen vanuit je eigen datacenters de Cloud in op het moment dat je niet voldoende resources hebt. Met Azure Arc heb je dus alle voordelen van Azure als het gaat om beveiligen en beheren van Virtuele machines, dataservices en containers maar dan ook in je eigen fysieke datacenter. Best wel gaaf!

Samengevat, Azure Arc biedt:

  • De mogelijkheid om Azure data services overal te draaien, waarbij je:
    • Altijd up to date bent met de laatste Azure innovaties
    • Mogelijkheden tot schalen op Cloud niveau introduceert in je eigen datacenter
  • Azure beheer en Governance mogelijkheden introduceert in iedere omgeving
    • Organiseer resources, zoals VM’s, Kubernetes clusters op iedere omgeving
    • Beheer en governance mogelijkheden zoals scripting, Azure tools en APi’s.
    • Het uitrollen en beheren van container gebaseerde oplossingen in iedere omgeving
  • Maak Cloud gebaseerd werken mogelijk in je eigen on prem omgeving.
    • DevOps technieken met infra as code principes worden mogelijk
    • Stel ontwikkelaars in staat met self service aan de slag te gaan met behoud van centraal beheer en governance.
    • Standaardiseer changes met configuration management oplossingen zoals die in de Cloud al beschikbaar zijn.

Het is nét aangekondigd dus nog te vroeg voor een oordeel, maar op basis van het gene Microsoft beschikbaar heeft gesteld, denk ik dat dit een hele interessante ontwikkeling is voor klanten met eigen datacenters en een hybrid cloud strategie en voor organisaties met zelfs een multicloud aanpak. Azure Arc lijkt klanten in staat te stellen om de voordelen van de Cloud op hun voorwaarden binnen te halen in de eigen datacenters en de Cloud transitie te versnellen, maar het geeft ook de mogelijkheid om de hybrid cloud strategie verder te verstevigen en te vergemakkelijken. Tot slot geeft het de mogelijkheid om moderne cloud beveiliging toe te passen in het on prem datacenter, iets wat geweldige mogelijkheden oplevert om security, bijvoorbeeld in een hybrid cloud scenario, meer consistent te maken (minder 3rd party oplossingen) en eenvoudige te beheren.

Azure Synapse

De andere grote aankondiging is Azure Synapse. In de ‘data layer’ – die ook open is zoals Satya al aangaf – is Synapse aangekondigd als een ‘game changer in the game of analytics’. Het is de opvolger van Azure SQL Data Warehouse en het brengt data analytics en datawarehousing samen in één groot platform. Microsoft presenteerde Synapse als een waanzinnig krachtig platform, een mix van datalake en datawarehouse, geïntegreerd met Power BI en met “limitless performance”. Synapse is workload aware, integreert met andere serverless mogelijkheden van Azure en uiteraard met machine learning services.

Bijzonder is bovendien dat Microsoft ook hier keihard heeft gewerkt om het (zoveel mogelijk) als een low code platform aan te bieden, wat de oplossing laagdrempeliger moet maken. Het idee hier is om machine learning en artificial intelligence toegankelijk te maken voor iedereeen. De schaal van de Azure Synapse Analytics service is behoorlijk indrukwekkend. Synapse kan – volgens Microsoft – zelfs ‘exabytes’ aan storage aan. 1 exabyte is 1000 petabytes…. Dat gaat het voorstellingsvermogen te boven. Op dit moment zijn dit de beschikbare en aangekondigde features:

 

Project Silica

Er zijn nog veel meer gave aankondigingen gedaan zoals ‘Project Silica’, waarbij Microsoft samengewerkt heeft met Warner Bros en de originele film Superman op een stukje quarts glas heeft opgeslagen om aan te tonen dat ze een nieuwe opslagmethode hebben ontwikkeld dat een antwoord moet vormen op de alsmaar toenemende vraag naar (long term) storage in de Cloud. Een gaaf voorbeeld van nieuwe opslagmogelijkheden dus!

Power Automate

Ook cool zijn de nieuwe ontwikkelingen voor PowerApps. Flow wordt nu genoemd Power Automate en krijgt een aardige upgrade met AI gedreven mogelijkheden zoals Robotics waarmee legacy Win32 applicaties kunnen worden uitgelezen en automatisch kunnen worden gevuld door een geautomatiseerde workflow. Hiermee wordt handmatig invullen van legacy applicaties geautomatiseerd via krachtige cloud tools. Dit stelt klanten in staat om nog wat langer met legacy applicaties te werken en slimme automatisering toe te passen met het toegankelijke en snelle Powerplatform. Het was cool om te zien hoe Microsoft in staat is om een oude applicatie te herkennen en na wat eenvoudige training van het AI model bulkwerk te zien automatiseren. Dit gaat zeker in goede aarde vallen bij klanten verwacht ik.

Project Cortex

Tot slot voor deze blog wil ik Project Cortex noemen, ook een gave nieuwe aankondiging, waarbij Microsoft zich volop stort op het verzamelen en behouden van kennis binnen organisaties. Het idee is om data om te zetten in kennis, zodat de schaarse menselijke aandacht optimaal benut kan worden en ingezet kan worden voor kenniswerk. We hebben een presentatie van Project Cortex bijgewoond waarbij werd getoond hoe met bestaande onderdelen zoals SharePoint en Outlook een intelligent systeem ontstaat wat bijvoorbeeld klantspecifieke termen kan herkennen in teksten en deze aanklikbaar kan maken voor de gebruiker zodat deze snel de betekenis kan leren van deze term. De content van de organisatie wordt in feite een actieve bewaarplaats van kennis.

Project Cortex is nét aangekondigd en het duurt nog wel even voordat het beschikbaar komt maar het is veel belovend voor kennisintensieve organisaties waarbij er schaarste is aan goed personeel en er altijd behoefte is aan het reduceren van inwerktijd of het flexibel kunnen inzetten van collega’s op andere domeinen.

Houd onze website en social media kanalen in de gaten voor meer kennisinhoudelijke blogs en vlogs!

SHARE
Gijs Huisman

Klantsucces Manager

Meer weten?
Ik kan je alles vertellen over deze nieuwe features en wat het voor onze klanten gaat beteken!
Altijd up to date?
Blijf op de hoogte van de laatste innovaties. Geef aan welke mailings jij maandelijks wil ontvangen. Schrijf je nu in!