Datagedreven werken met Managed Oxygen: Stuurt Sportbedrijf Rotterdam naar ‘meer sport voor elke euro’

‘In het dashboard zien we in één oogopslag alle informatie voor de exploitatie van onze sportacommodaties.’

Jack Toutenburg
//
Projectleider - Sportbedrijf Rotterdam

Sportbedrijf Rotterdam exploiteert, onderhoudt en ondersteunt ruim 200 sportlocaties in de Gemeente Rotterdam. Van gymzalen en sporthallen tot atletiekbanen, hockeyvelden en zwembaden. Het Sportbedrijf werkt vanuit één doel: alle Rotterdammers in beweging krijgen! Daarvoor is het belangrijk dat de Rotterdammer altijd vlakbij een goede, schone en veilige sportlocatie woont. Door sportlocaties alles te bieden wat ze nodig hebben, kunnen zij op hun beurt weer alles bieden wat sporters en verenigingen nodig hebben. Je kunt je voorstellen dat daar heel veel organisatie en planning bij komt kijken. Én een gigantische hoeveelheid data.

De vraag van Sportbedrijf Rotterdam: Een innovatief data platform, om processen efficiënt en slim in te richten en sturen.

Jack Toutenburg, projectleider bij Sportbedrijf Rotterdam, legt uit wat de uitdaging met datagedreven werken was: ‘Bij het Sportbedrijf hebben we te maken met een gigantische hoeveelheid data. We hebben meerdere bedrijfsapplicaties van waaruit we werken; van systemen voor financiën en personele zaken tot roosters voor zwemlessen en energieverbruik per locatie. Om onze sportlocaties efficiënt te kunnen plannen en sturen moeten we al die processen integraal op elkaar afstemmen. Voorheen koppelden we handmatig exports en Excel bestanden aan elkaar, een omvangrijke en foutgevoelige klus. We hadden behoefte aan één up-to-date rapportagesysteem, waarbij informatie uit verschillende kernsystemen automatisch in een centraal dashboard samenkomt.’

‘We hadden behoefte aan betere stuurinformatie. Met InSpark zijn we heel snel tot een resultaat gekomen.’

Jack Toutenburg // Projectleider, Sportbedrijf Rotterdam

De keuze voor het Managed Oxygen data platform van InSpark

Sportbedrijf Rotterdam heeft gekozen voor datagedreven werken met het Managed Oxygen data platform van InSpark. Managed Oxygen is gebaseerd op de best practices van InSpark en Microsoft en is een modern, flexibel Azure-based data platform voor alle soorten gestructureerde en ongestructureerde data. Het uniforme data platform combineert en modelleert data uit afzonderlijke bronnen. Deze data worden vervolgens verwerkt tot één centraal overzichtelijk dashboard, dat inzicht biedt in de gehele prestatie van Sportbedrijf Rotterdam. Door te kiezen voor de managed dienstverlening van InSpark is het Sportbedrijf altijd verzekerd van een up-to-date data platform, waarbij InSpark ook de kosten, governance, updates en uptime bewaakt.

De aanpak van InSpark

Jari Beek, consultant Data & AI bij InSpark legt uit hoe ze te werk zijn gegaan: ‘We hebben de kernsystemen van het Sportbedrijf ontsloten in het Oxygen platform. Denk hierbij aan data als de bezettingsuren van de sportaccomomdaties, een overzicht van alle onderhoudsmeldingen en de status daarvan, maar ook het energieverbruik en opgewekte wind en zonne-energie van de duurzame investeringen. De data zijn gemodelleerd met definities van de controllers en product eigenaren van het Sportbedrijf. Daarna hebben we rapportages gebouwd, zodat iedereen dagelijks naar dezelfde waarheid kijkt. In de rapportages is nagedacht over de visualisatie van de KPI’s en wie wat mag zien. Managers en producteigenaren hebben de mogelijkheid om door te klikken voor extra informatie. We hebben het platform zo ingericht dat het in alle lagen van de organisatie gebruikt kan worden. In praktijk zien we dat ook daadwerkelijk terug: van Finance en HR tot aan de zwemleraren aan het bad: iedereen haalt er waarde uit.’

‘Voorheen moest ik informatie handmatig uit verschillende bronnen halen. Nu heb ik automatisch toegang tot informatie die ik nodig heb. Dat betekent in praktijk voor mij: meer tijd voor goede klantenservice en het coachen van mijn team.’

Ricardo van der Lelij // Hoofd Zwemzaken, Sportcentrum de Wilgenring

Het resultaat voor Sportbedrijf Rotterdam:  Een data platform als stuurmiddel voor de organisatie

 Sportbedrijf Rotterdam plukt dagelijks de vruchten van de geïntegreerde data en de efficiënt en slim ingerichte businessprocessen:

  • De managers van de zwembaden hebben op basis van data inzicht in de bezetting van de programmering, de inschrijvingen voor de zwemlessen en de doorstroom van alle zwemniveaus.
  • Het Sportbedrijf heeft beter inzicht in het energieverbruik per locatie. Zelfs de zonnepanelen zijn op het data platform aangesloten, want ook duurzame inzet van energie is een belangrijk speerpunt voor het optimaliseren van de sportervaring. De inzet van duurzame energie zorgt voor het behalen van de doelstellingen om 50% minder CO2 uitstoot te produceren.
  • De productmanagers voor binnen- en buitensport hebben meer inzicht in de reserveringen en bezettingen van de verschillende locaties.

Jack Toutenburg vat samen: ‘Managed Oxygen en de rapportages zijn een belangrijk stuurmiddel ter ondersteuning van onze missie ‘Meer Rotterdammers in beweging te krijgen en het effect te kunnen zien van onze inzet. We blijven innoveren met het data platform: op termijn verwacht ik dat we kunnen gaan voorspellen o.b.v. data. Dan kunnen we sturen op bijvoorbeeld verwachte bezoekersaantallen of aanvragen. Datagedreven werken maakt ons steeds slimmer, en dat betekent in ons geval: sportiever!’

Over InSpark

Wij laten organisaties vooroplopen in de markt door hun digitale transformatie te versnellen. Met de juiste technologische intelligentie, innovatieve en schaalbare technologie creëren we alle ruimte voor je. Onze ruim 190 gedreven collega’s leveren Microsoft-expertise en ontwikkelen impactvolle oplossingen op het Microsoft Cloud Platform. Als Microsoft Solution Partner (met 13 advanced specializations en 5 solutions), als Azure Expert Managed Service Provider (MSP) – één van de weinige in Nederland – en als Microsoft Intelligent Security Association (MISA) zijn we dé Microsoft-partner.

 

image description
Siwan Laibowitz | Sales Executive Publieke Sector
Meer weten over de mogelijkheden?
Ben je benieuwd hoe we jouw digitale transformatie kunnen versnellen met onze oplossingen? We vertellen je graag meer.
Neem contact op