Dé oplossing voor de huidige IT paradox

Het is een bijzondere periode waarin organisaties ook op de proef  worden gesteld. Veel investeringen worden heroverwogen of uitgesteld. Tegelijkertijd moet iedereen nu acuut, overal veilig en stabiel kunnen doorwerken, terwijl organisaties dit veelal nog niet volledig op orde hebben. Een paradox dat momenteel voor veel IT managers speelt en waar een oplossing voor dient te komen.

De meeste organisaties zitten nu niet te wachten op investeringen met lange termijn contracten. Zij zijn nu vooral op zoek naar slimme manieren om toch tot hun doel te komen: een veilige en productieve manier om thuis te werken om zo de bedrijfscontinuïteit te behouden. Volumelicenties van Microsoft zoals Enterprise Agreement, Open Value (subscription) en MPSA, zijn contracten waaraan je organisatie zich voor een langere periode committeert. Maar wat als je na een periode van 3 maanden weer af wilt schalen? Of je juist wil starten met een selecte pilot groep en daarna gefaseerd wil doorpakken? Zélfs als je al een volumelicentiecontract hebt, kun je ook nadenken over ‘hybrid licensing’. Ik neem je mee in de mogelijkheden!

Kansen en mogelijkheden

Om medewerkers veilig vanuit huis te laten werken, is het van belang om geavanceerde Security en Identity functionaliteiten in jouw cloud omgeving aan te zetten. Denk hierbij aan Azure Active Directory Premium (P2) om al je gebruikers van slimme MFA & zwakke wachtwoordbescherming te voorzien. Met Cloud App Security kun je jouw applicaties en data monitoren, maar je kunt ook jouw Endpoint bescherming een upgrade geven met Microsoft Defender ATP. Al deze diensten zijn onderdeel van grotere licentiesuites, zoals bijvoorbeeld Microsoft 365 E5 Security. Wil je weten hoe moderne cloud security diensten jouw organisatie helpen om het beveiligingsniveau te verhogen in deze onzekere tijd? Lees dan hier de whitepaper over ‘Moderne Cloud Security’.

Sinds de corona uitbraak zien we ook een aanzienlijke groei in het gebruik van reken- en opslagcapaciteit in de Azure cloud omgeving, maar liefst 775% (!). Hiermee kiezen organisaties er bijvoorbeeld voor om applicaties te ontsluiten via Azure Virtual Desktop. Ook zien we groei ontstaan door het back-uppen van on-premise-systemen richting de cloud, of om een uitwijkomgeving in te richten waarbij de cloud wordt gebruikt als ‘fail over’ locatie via Azure Site Recovery. Maar hoe kun je dit nou tijdelijk inrichten en vervolgens weer afschalen zonder betalingsverplichtingen voor een langere tijd?

Het Cloud Solution Provider programma biedt hiervoor dé oplossing. Dit is inclusief support van een specialistische Microsoft partner en de ultieme flexibiliteit van dagelijks granulair op- en afschalen van gebruikerslicenties en betaling naar daadwerkelijke verbruik in Azure.

Wat is het Microsoft Cloud Solutions Provider (CSP) programma?

Het CSP model is het meest flexibele aanschafmodel van Microsoft dat feilloos inspeelt op de dynamiek die van de cloud verwacht wordt. Direct aan de slag kunnen, maandelijkse betaling naar verbruik, dagelijks op- en afschalen zonder boetes en up- & downgraden zijn mogelijk. Verder zijn er geen verplichtingen in aantallen of contractduur. Het aanschafprogramma biedt veel verschillende licenties en subscripties op huurbasis. Hieronder staan een aantal licentie mogelijkheden:

  • Microsoft Azure
  • Microsoft 365
  • Office 365
  • Microsoft Teams, SharePoint Online, OneDrive for Business
  • Enterprise Mobility + Security
  • Windows 10 Enterprise
  • PowerPlatfom, PowerApps/Flow
  • Power BI Service & Premium
  • Dynamics 365
  • Visual Studio
  • Windows Server, Remote Desktop CAL
  • SQL Server
  • Project, Visio

Waarom Microsoft licenties via InSpark?

InSpark biedt de volgende CSP voordelen ten opzichte van ander providers:

    • Je krijgt advies over kosten, maar ook over het technisch efficiëntste licentiemodel;
    • Licentie optimalisatie en hands-on advies van een InSpark Cloud Subscription Expert;
    • Support van InSpark Managed Services Experts;
    • State of the art Cloud Control Panel, om 24/7 licenties te wijzigen, kosten en verbruik in te zien;
    • Azure-cost advies om een businesscase te maken en grip op licentiekosten te behouden middels tooling;
    • Overstapservice waarbij geen herinstallatie of toewijzingen door IT nodig zijn. De eindgebruiker en IT afdeling merkt hier niets van.

Twee voorbeeldcases van organisaties die geprofiteerd hebben van het flexibele licentiepakket

Voorbeeld: Security voor thuiswerkers verhogen middels additionele Office 365 licenties bovenop reeds afgesloten Enterprise Agreement

Jouw organisatie heeft momenteel Office 365. Je wil graag dat iedereen geverifieerd toegang krijgt en bestanden kan delen, op een gebruiksvriendelijke manier. Hiervoor kun je onder andere Azure Active Directory P1 toevoegen voor o.a. Conditional Access, Dynamic Group licensing, gecontroleerde MFA en wachtwoordbeveiliging.

Stel jouw Enterprise agreement of Open value loopt nog anderhalf jaar (van de 3 jaar). Dan ben je verplicht tot einde looptijd deze licenties af te nemen. Oftewel 18 maanden licentiekosten. Je kunt ze verhogen, maar niet verlagen en hetgeen je verhoogt moet je tot einde contract afnemen.

Indien je dit via CSP afneemt, kun je iedere dag stoppen en betaal je op de maandfactuur slechts het aantal dagen dat de licenties besteld zijn. Verder is het bestelproces via InSpark zeer eenvoudig, je kunt op- en afschalen in jouw eigen Cloudportal waarin je ook direct nieuwe licenties toevoegt, stopzet, ophoogd, of verlaagd op jouw commando.

Hierdoor is je investeringsvraag wellicht maar 3 maanden in plaats van 18 maanden, oftewel een kostenplaatje dat 83% lager uitvalt.

Voorbeeld: Web- en legacy applicatie ‘Sparky’ binnen een aantal dagen verplaatst naar de cloud en op een veilige en schaalbare wijze ontsloten richting de thuiswerkers.

Applicatie ‘Sparky’ wordt gebruikt door 80% van je medewerkers en staat op een lokale server in je huidige datacenter, oftewel een ‘private cloud’. Doordat veel mensen op kantoor de applicatie gebruikten en hier een directe lijn aanwezig was naar je private cloud omgeving, was de capaciteit meer dan voldoende voor de thuiswerkers om deze applicatie remote te benaderen. Nu iedereen thuis werkt is de bandbreedte en de capaciteit van de huidige firewall niet voldoende en is het werken met ‘Sparky’ bijna onmogelijk geworden door traagheid en time-outs.

In Azure kun je deze applicatie tijdelijk ontsluiten, waardoor het netwerkverkeer via een andere route kan lopen, namelijk via het publieke internet en dus rechtstreeks naar de thuiswerkers i.p.v. via je bedrijfsnetwerk gaat. Sparky bestaat uit een web-front end die we op een PaaS dienst kunnen uitrollen, die zelfs autoscaling ondersteunt. De back-end client server applicatie wordt gehost in Azure Virtual Desktop die vervolgens wordt  ‘gestreamd’ naar de thuiswerkers. Uiteraard is alles beveiligd met state of the art beveiligingstechnieken, waardoor je zelfs een hoger beveiligingsniveau haalt, door het toevoegen van security monitoring via Azure Security Center en Microsoft Defender ATP.

De doorlooptijd & investering die benodigd is voor het opzetten van deze omgeving weegt niet op tegen het vervangen van een firewall en het laten uitbreiden van de publieke internet capaciteit (WAN) in je huidige datacenter. Je betaalt volledig op basis van wat je gebruikt en mocht je straks weer terug willen naar de oude situatie of minder capaciteit nodig hebben omdat het aantal thuiswerkers weer afneemt, dan kun je zonder verplichtingen en boetes weer afschalen.

SHARE
Emile Smeets

Cloud Subscription Specialist

Meer weten?
Wil je ontdekken of het CSP-programma interessant is voor jouw organisatie? Ik kom graag een kop koffie met je drinken.
Altijd up to date?
Blijf op de hoogte van de laatste innovaties. Geef aan welke mailings jij maandelijks wil ontvangen. Schrijf je nu in!