Data als grondstof voor optimalisatie en innovatie

3 praktijkvoorbeelden

Slimme sensoren, locatiedetectie, datavisualisatie, voorspellende modellen, predictive maintenance, Internet of Things (IoT)-platforms, augmented en mixed reality… Het zijn componenten van Industry 4.0 die kunnen leiden tot impact met datagedreven werken, kostenbesparingen, meer automatisering en nieuwe bedrijfsmodellen. Aan de hand van drie voorbeelden laten we zien hoe ons dataplatform-as-a-service Managed Oxygen maak- en logistieke bedrijven in topconditie brengt op datavlak.

Alles connected, niets aan het toeval overlaten
Momenteel zitten we middenin de vierde industriële revolutie. Binnen Industry 4.0 zijn systemen en productiefaciliteiten allemaal verbonden, waarbij sensoren en camera’s enorme bergen gegevens genereren. Dankzij technologieën als AI en analytics kunnen die worden gebruikt om de productie- en supply chain verder te optimaliseren en onder andere smart factories, geavanceerde robotica en augmented reality-toepassingen mogelijk te maken. Als we deze principes doortrekken naar de logistiek, dan krijgen we Logistics 4.0. Daarbij zorgen slimme containers, voertuigen en (transport)systemen voor nieuwe datastromen die de logistieke operatie optimaliseren.

#1 Producten verrijken met digitale dienstverlening

Elektrisch vervoer is één van de belangrijkste thema’s de komende jaren. Elektrische voertuigen zijn als het ware rijdende datafabrieken, zo is Tesla’s Autopilot-systeem uitgerust met onder meer acht camera’s en twaalf ultrasonische sensors. Door alle data bij elkaar te brengen op een dataplatform zoals Managed Oxygen kun je innoveren door het trainen van modellen, opsporen van onverwacht gedrag en zien van kansen.

Een fabrikant van elektrische auto’s kan bijvoorbeeld dashboarding aanbieden aan autobezitters om ze inzicht te geven in hun rijgedrag en de staat van hun auto. Elektrische voertuigen meten zaken als batterijstatus, rijgedrag, slijtage en, in het geval van bijvoorbeeld trein of bus, de bezettingsgraad. Als fabrikant zou je digitale diensten kunnen presenteren aan eindklanten die de voertuigen afnemen, denk bijvoorbeeld aan rapportages, voorspellingen en het aanbieden van predictive maintenance. De eindklanten op hun beurt kunnen dit dan weer gebruiken om bijvoorbeeld het aantal reizigers te voorspellen of verantwoording over emissie-eisen af te leggen.

In 5 stappen datagedreven werken

#2 Industry 4.0 en predictive maintenance

In maakomgevingen kunnen data die afkomstig zijn van connected machines, apparaten en onderdelen daarvan worden getransformeerd tot inzichten. Productiebedrijven kunnen daardoor efficiënter werken, een betere klantervaring bieden (denk aan track & trace-mogelijkheden), makkelijker voldoen aan wet- en regelgeving en nieuwe innovatiemogelijkheden creëren.

Eén van de meest aansprekende voordelen van Industry 4.0 is predictive maintenance. Door prestaties in real-time te monitoren, kun je onderhoud toepassen voordat een machine of onderdeel kapot gaat. Dit kan de levensduur van assets verlengen en kosten door bijvoorbeeld storingen verminderen. Onze klant Ampelmann, die walk-to-work-oplossingen voor de offshore-industrie maakt, ontsluit de data van de connected gangways (elektrische loopplanken) naar het Data & AI platform Managed Oxygen. Daardoor kunnen ze niet alleen interne stuurinformatie verzamelen en inzichten presenteren aan klanten, maar werken we ook toe naar  predictive maintenance. En dat levert enorme kostenbesparingen op, aangezien de gangways opereren in alle windhoeken van de wereld en de technische onderhoudsspecialisten niet meer last-minute naar de andere kant van de wereld hoeven te reizen.

Managed Oxygen maakt ook het visualiseren van data via een mixed reality-oplossing zoals Microsoft HoloLens mogelijk. Sensorgegevens en andere data die afkomstig zijn van een machine, kunnen met de IoT-module worden ontsloten naar het dataplatform. Na het structureren van de data kunnen ze via een mixed reality-bril worden geprojecteerd op de betreffende onderdelen van de machine. Een operator ziet meteen alle data die gerelateerd zijn aan het onderdeel waar hij naar kijkt, denk aan hoeveel producten er doorheen gaan, of pompen operationeel zijn, de temperatuur en hoeveel stroom erop staat. Een mixed reality-bril is spectaculair, maar lang niet altijd nodig voor visualisatie: vaak past een smartphone, tablet of laptop ook in de use case.

#3 Logistiek management en fleet management

Of het nu gaat om een platform voor elektrische scooters, een bedrijf dat aggregaten verhuurt, een leasemaatschappij, een bezorgservice met talloze busjes of een gemeente met honderden personen- en bestelwagens, trucks en veegmachines: ze willen allemaal weten waar hun connected devices zijn, op welke wijze deze worden gebruikt en hoe men op basis daarvan processen kan optimaliseren.

Een modern dataplatform zoals Managed Oxygen faciliteert optimaal fleet management. Door bijvoorbeeld 24/7 inzicht in de locatie van voertuigen te combineren met voertuigdata en het monitoren van rijgedrag, kunnen mobiliteitsbedrijven onder meer hun onderhoud verbeteren, brandstof of oplaadkosten besparen, trends signaleren, hun klantenservice optimaliseren en bestuurders coachen om de veiligheid en efficiëntie te verbeteren.

Ook een soort fleet management: de aggregaten die één van onze klanten verhuurt zijn allemaal connected. Data vanuit verschillende databronnen, waaronder het IoT-platform en systemen zoals het ERP en CRM, worden ontsloten naar Managed Oxygen. Doordat het platform de data transformeert en presenteert in de vorm van inzichten, kan het bedrijf zijn klanten real-time inzicht geven in de locatie van een gehuurd aggregaat én allerlei rapportages aanbieden.

Datagedreven werken:
de 5 stappen

Veel bedrijven willen profiteren van datagedreven werken. Maar hoe word je nu écht een datagedreven organisatie? Op welke manieren kun jij data voor jouw organisatie laten werken?

In dit whitepaper lees je:
Wat datagedreven werken is en wat de voordelen zijn
4 vormen van data die impact kunnen maken
De 5 stappen om een datagedreven organisatie te worden
Concrete tips en info bij elke stap

Download whitepaper

Managed Oxygen: dataplatform voor productie en logistiek

Managed Oxygen maakt datagedreven werken mogelijk en faciliteert nieuwe datagedreven producten en diensten, zoals dashboarding en predictive maintenance. In dit door InSpark ontwikkelde dataplatform-as-a-service zijn de nieuwste, bewezen dataservices van Microsoft Azure verwerkt. Sensordata, IoT-input, ERP-, WMS- en PIM-systeemgegevens, camerabeelden: met Managed Oxygen zet je alle soorten gestructureerde én ongestructureerde data optimaal en flexibel in voor jouw maak- of logistieke bedrijf.

Schaalbaar door modules, managed dus ontzorgd
Het maximaal schaalbare en flexibele platform pas je makkelijk aan op basis van je databehoeften en -maturiteit. Oxygen heeft vier modules: Insights als datawarehouse-aanpak voor business intelligence en self-service analytics, Advanced Analytics voor het ontwikkelen en trainen van AI-modellen, Connected om bruikbare inzichten uit sensordata te halen en Governance & lineage om een overzicht te krijgen van al je databronnen op het Managed Oxygen-platform.

Aangezien Managed Oxygen een managed oplossing is, word je volledig ontzorgd, is het platform altijd up-to-date en heb je geen onverwachte hoge kosten. Daarnaast is het 100 procent secure dankzij onder meer het secure-by-design ontwerp en ons Cloud Security Center. Het resultaat? Door Managed Oxygen worden data de zuurstof voor jouw datagedreven aanpak. En daarmee de grondstof voor betere beslissingen, efficiënter werken, meer automatiseringen en nieuwe (data)producten en diensten.

image description
Erwin de Kreuk | Lead Data & AI
Erwin de Kreuk
Wil jij aan de slag met datagedreven werken? In een vrijblijvend gesprek denk ik graag mee over de kansen voor jouw organisatie en hoe wij jou met Managed Oxygen kunnen helpen.
Neem contact op