De nieuwste functionaliteiten in Power BI

September 2021

Power BI biedt veel mogelijkheden en wordt elke maand geoptimaliseerd en uitgebreid met nieuwe functionaliteiten. Om te zorgen dat je het maximale uit je data en Power BI haalt delen we maandelijks de nieuwste functies waar wij bij InSpark het meest enthousiast van worden en welke wij snel zullen toepassen in onze projecten. De gehele Power BI update vanuit Microsoft van de maand september 2021 vind je hier. Wij lichten graag Insights in Power BI en de optimalisaties in de bruikbaarheid uit.

Met Power BI analyseer je bedrijfsdata en krijg je de juiste bruikbare inzichten uit de data. Heldere en veelomvattende dashboards geven je in één oogopslag de antwoorden die je zoekt op elk device. Altijd en overal ben jij real-time op de hoogte van alles wat speelt in jouw business.

Insights in Power BI

Een goed Power BI rapport geeft de juiste inzichten in de data waarop geacteerd kan worden. Om dit makkelijker te maken voor gebruikers van rapporten komt Microsoft deze maand met de preview van “Insights in Power BI”, een nieuwe functionaliteit in de Power BI service die het interpreteren van rapporten eenvoudiger moet maken. Wanneer op de knop “Inzichten verkrijgen” wordt geklikt, worden er opvallende punten in de data automatisch gedetecteerd vanuit de data in het rapport. Deze worden opgedeeld in drie categorieën; Anomaliteiten, Trends en KPI-analyses.

Het grote voordeel van deze nieuwe functionaliteit is dat het automatisch beschikbaar wordt gemaakt in alle rapporten in de Power BI service zonder dat de bouwers van rapporten hiervoor iets hoeft te doen. Hierdoor worden bestaande rapporten als het ware slimmer gemaakt. Daarnaast worden ook mogelijke oorzaken van de inzichten weergeven. Zo weet je bijvoorbeeld niet alleen dat de omzet van een product is gedaald, maar ook waardoor.

Een belangrijke beperking van Insights is dat het nog niet werkt voor alle databronnen en visualisaties. Voor bepaalde rapporten zal de functionaliteit daardoor nog geen resultaten weergeven. Daarnaast is het alleen beschikbaar voor Premium werkruimtes of Premium per user gebruikers. Dit maakt het wel extra interessant om Premium Per User te overwegen.

Optimalisaties in bruikbaarheid

Bij dagelijks gebruik van Power BI ontstaan nog wel eens kleine irritaties. Gelukkig wordt de gebruiker gehoord en worden deze onhandigheden regelmatig opgelost in de maandelijkse updates. Zo is het sinds deze maand mogelijk om afbeeldingen als knoppen te gebruiken en hieraan bookmarks te koppelen. Hiermee kunnen rapporten meer naar wens, bijvoorbeeld naar de huisstijl, worden aangepast. Ook is het nu mogelijk om in een lijngrafiek reekslabels toe te voegen, wat extra duidelijkheid geeft bij meerdere lijnen.

Ik kijk uit naar de Power BI update van oktober. Volgende maand deel ik opnieuw de hoogtepunten van de vernieuwingen en optimalisaties in Power BI zodat jij het maximale uit de data blijft halen.

Wij helpen je graag

Zoek jij ondersteuning bij jouw Power BI implementatie of rapportontwikkeling? Neem dan contact met ons data team op. Wil jij als Power BI specialist ook aan de slag met de laatste functionaliteiten van Power BI? Dat kan! Neem een kijkje in ons team en wie weet zien we je snel!

Sander Cockx

Lees verder

image description
Sander Cockx | Consultant Data en AI
Meer weten over Power BI
Neem contact op