De opvolger van HoloLens 1, de Mixed Reality bril van Microsoft, is de HoloLens 2. Wat is er precies verbeterd aan de HoloLens 2 ten opzichte van haar voorganger? En wat is de meerwaarde voor het gebruik door de organisatie? In deze blog zetten we op een rijtje wat de belangrijkste veranderingen en verbeteringen zijn, ten opzichte van de HoloLens 1.

1. Blikveld

Het blikveld (ook wel de Field of View) is ongeveer verdubbeld ten opzichte van de eerste generatie HoloLens. Dit is dan ook wel de meest opvallende verbetering ten opzichte van de eerste HoloLens. De HoloLens werkt namelijk met spiegels en lasers om beelden op het vizier te projecteren. Daardoor zien gebruikers een virtuele laag over de werkelijke omgeving, waardoor de geprojecteerde hologrammen in de ruimte, op een groter vlak worden getoond. Dit verbetert de ervaring zeer sterk en biedt meer mogelijkheden voor het visualiseren en interacteren met data & objecten.

2. Comfort

De HoloLens 2 draagt als een baseball cap. Het gewicht is beter verdeeld, waardoor de HoloLens 2 geschikt is om langer te gebruiken. Waar je het gewicht van de HoloLens 1 na een kwartier aardig begint te voelen, kun je de nieuwe HoloLens met gemak 3 uur op je hoofd hebben. Het vizier van de bril kan zelfs worden ingeklapt als de drager het beeld even niet nodig heeft.

3. Bediening

Bij de eerste generatie HoloLens bedien je de HoloLens door de zogenoemde Airtap & Bloom. Dit zijn voor gedefinieerde bewegingen die enige oefening vergen van de gebruiker. In de praktijk is gebleken dat onze klanten vaak enige tijd nodig hebben om deze bewegingen onder de knie te krijgen. De nieuwe bril heeft volledig hand- en oog tracking, waardoor je als gebruiker de natuurlijke bewegingen gebruikt van je handen en ogen. Zo wordt de bediening van de HoloLens een stuk makkelijker en voelt dit ook veel natuurlijker aan voor de gebruiker.

4. Adoptie

Wat ga jij als organisatie nou merken van de HoloLens 2, ten opzichte van de eerste HoloLens? Allereerst hebben de gebruikers veel meer vrijheid. Er is simpelweg meer mogelijk met de laatste versie van deze Mixed Reality bril. Daarnaast is de HoloLens 2 nog makkelijker in gebruik. Door dit verhoogde gebruikersgemak is het eenvoudiger om de HoloLens in jouw organisatie te lanceren. Het wordt laagdrempeliger om aan de slag te gaan met Mixed Reality, om zo direct impact te kunnen creëren bij klanten en opdrachtgevers.

5. Firstline workers

De HoloLens 2 is vooral gericht op first-line workers die veel met elkaar samenwerken. Waar de eerste Mixed reality bril meer gericht was op gaming en gamification, is deze tweede versie van de HoloLens gericht op mensen die dagelijks te maken hebben met machines, handleidingen en ingewikkelde apparaten. Zij zullen de HoloLens langer en vaker moeten gebruiken dus het extra comfort is zeker welkom. Door de significante upgrades van de bril, is de HoloLens nu écht klaar om samen te werken op afstand. Met deze ‘remote assist’ functie geef je technici de mogelijkheid om problemen effectiever en sneller op te lossen, door samen te kunnen werken met verschillende mensen op verschillende locaties. Je kunt nu real-time problemen oplossen op externe locaties, omdat je mee kunt kijken terwijl zij werken. In het onderstaande voorbeeld krijg je een goed beeld van hoe dit werkt.

Conclusie

De HoloLens 2 biedt mooie nieuwe kansen voor organisaties om te versnellen. Toch moet de HoloLens 1 niet worden onderschat. De nieuwste versie brengt een mooie add-on en is een mooie aanvulling op de functionaliteiten van de eerste HoloLens. De nieuwe versie van de Mixed Reality bril bied je alleen handvatten om sneller te versnellen. Wil je aan de slag? Of wil je eens proeven van de mogelijkheden? Maak dan een afspraak met ons Digital Innovation team dat voortdurend werkt aan nieuwe innovatie’s op het Microsoft platform, waaronder Mixed Reality om waarde aan organisaties toe te voegen.

SHARE
Dick Lorier

Lead Digital Innovation

Vragen over de HoloLens?
Ik vertel je onder het genot van een kop koffie over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.
Altijd up to date?
Blijf op de hoogte van de laatste innovaties. Geef aan welke mailings jij maandelijks wil ontvangen. Schrijf je nu in!