Microsoft Ignite 2023: Copilot is de toekomst van AI

Onze collega Rene Willems deelt zijn ervaringen en inzichten van het grootste Microsoft evenement in Seattle.

Microsoft Ignite is hét evenement waar Microsoft zijn nieuwste ontwikkelingen en innovaties presenteert. Dit jaar was het extra bijzonder, want het vond plaats in de thuisstad van Microsoft: Seattle. Samen met vijf andere collega’s van InSpark mocht ik dit spektakel van dichtbij meemaken. In dit blog vertel ik je over de hoogtepunten van Ignite 2023, met name over Copilot: de AI tool die Microsoft’s iPhone moment wordt genoemd.

Copilot is Microsoft’s iPhone moment

Dit jaar was het dan zo ver. Eindelijk een keer naar de stad van Microsoft om daar hun grootste evenement bij te wonen. Samen met 5 andere collega’s via Schiphol naar Seattle. Allemaal waren we benieuwd wat er dit jaar aangekondigd ging worden. We hadden wel al wat informatie omtrent de nieuwe zaken gehoord maar je weet toch nooit precies waar ze uiteindelijk mee komen.  

Nog even voor wie het nog niet weet, Ignite is een evenement wat georganiseerd wordt door Microsoft zelf waar ze aankondigen waarmee ze de komende tijd mee aan de gang gaan. Voor de corona-periode was dit een evenement waar plek was voor zo’n 50.000 personen en hierdoor werd dit ook nooit in Seattle zelf georganiseerd, maar ergens anders in de Verenigde Staten. In de corona-periode heeft dit evenement online en hybride plaats gevonden maar dit jaar hebben ze weer wat groter uitgepakt er was plek voor 5000 personen en daar zaten wij bij! 

Ignite vond plaats in het Seattle Convention Center Summit.
Een gebouw van 5 verdiepingen waar verschillende zalen van groot tot klein zijn ingedeeld voor de presentaties van de Microsoft medewerkers en enkele Microsoft experts. Op de 2e etage was de grootste ruimte waar de opening- en closing-Keynotes werden gegeven door respectievelijk Satya Nadella en Mark Russinovich. Op de bovenste verdieping was er een zaal gewijd aan de sponsoren van het evenement. Ook waren hier de 12 minuten sessies waar medewerkers en experts binnen korte tijd vertellen of een korte demo geven. Deze korte sessies waren handig om heel snel de nieuwste informatie te ontvangen.  Genoeg over de vorm. Nu over de inhoud.  

Copilot, Copilot en nog eens Copilot

Copilot is de AI tool van Microsoft. Deze tool kan verschillende zaken voor je beteken. Zo kan Copilot zaken voor je opzoeken en uitwerken (zoals je wellicht ook al gewend bent van ChatGPT) maar het kan ook nog veel andere zaken en, als we Microsoft mogen geloven wordt dit ook alleen maar meer. Ontwikkeling van Copilot zijn door de komst van ChatGPT en OpenAI van afgelopen jaren in een stroomversnelling terecht gekomen. Microsoft stapt dan ook volledig op de AI tour.  

Verschillende Copilots. 

Copilot is eigenlijk de overkoepelende term van Microsofts AI oplossingen. Zo zijn er verschillende Copilots die verwerkt zitten in verschillende producten van Microsoft en ook verschillende zaken of acties op zich zullen nemen.  

Microsoft 365 Copilot  

Een AI-gestuurde productiviteitsassistent die gebruikers helpt om slimmer en sneller te werken met elke app of gegevensbron in hun organisatie. Copilot kan natuurlijke taalvragen begrijpen, relevante inzichten bieden, taken automatiseren en verbinding maken met verschillende services en systemen. Zo hebben we een demo gezien waarmee Microsoft 365 Copilot zelf aan de hand van een teamsvergadering een samenvatting kan geven waar het over gegaan is.  Lees meer over waarom je Microsoft 365 Copilot wilt gebruiken.

Windows Copilot  

Een AI-gestuurde tool waarmee je binnen het Windows platform heel makkelijk kunt zoeken naar interne en externe bestanden en informatie. Ook is het met Windows Copilot mogelijk om standaard functies uit te laten voeren. Zo hebben we een voorbeeld gezien waar er aan Windows Copilot gevraagd werd om een Bluetooth muis toe te voegen. Windows opent dan zelf het gewenste instellingen scherm, activeert Bluetooth op het apparaat en geeft je nog een herinnering om ook op de muis op de pair knop te drukken. 

GitHub Copilot 

Een AI-gestuurde codeassistent die programmeurs helpt om sneller en beter code te schrijven. GitHub Copilot suggereert hele regels of functies op basis van de context en de bedoeling van de programmeur.  

Security Copilot 

Een AI-gestuurde tool waarmee je de security van je omgeving kunt verbeteren en automatiseren. De Security Copilot wordt gebruikt binnen verschillende onderdelen binnen Azure.  

  • Microsoft Defender 
  • Microsoft Sentinel 
  • Microsoft Entra 
  • Microsoft Intune 
  • Microsoft Priva 
  • Microsoft Purview 

Deze tool kan deze producten aanbevelingen doen, policies aanmaken, conflicten oplossen zowel binnen de portal waar gewerkt wordt als op de onderliggende infrastructuur. Zo hebben we bij een demo gezien dat dat er binnen de Security Copilot in Microsoft Intune werd gevraagd om een Bitlocker policy aan te maken. Hierop antwoorde Security Copilot met een nieuwe policy met de door Microsoft aanbevolen instellingen en er werd ook aangegeven dat als deze policy geactiveerd wordt dat deze dan een conflict zou hebben met een reeds bestaande policy.  

Microsoft en Nvidia; een overname aanstaande? 

Er zullen in de toekomst nog veel meer Copilots uitkomen. Microsoft heeft hier namelijk volledig op ingezet. Tijdens Ignite is ook een partnership aangekondigd tussen Microsoft en Nvidia. Dit komt omdat al dit AI geweld vooral gebruik maakt van GPU resources. Die kunnen ze nu door hun partnership met Nvidia makkelijker aankomen en beter inspelen op waar z’n chip aan moet voldoen voor de beste prestaties. Ook heeft Microsoft sinds lange tijd nieuwe hardware aangekondigd. Microsoft Maia is de naam die ze hieraan gegeven hebben. Een zelf ontwikkelde processor waarmee ze niet meer afhankelijk zijn van de bestaande leverancier. Deze processor is volledig ontworpen om zo goed mogelijk te presteren voor AI gebruik. 

Nog even in het kort, wat werd er nog meer aan gekondigd. 

Intune  

Verder werd er aangekondigd dat er meer macOS ondersteuning gaat plaatsvinden. Zo hebben ze aangegeven dat alle nieuwe instellingen die gezet kunnen worden binnen macOS ook direct beschikbaar zijn binnen Intune om in te stellen. Ook zal Universal Print beschikbaar worden op macOS. Voor het applicatie beheer komt er ook iets nieuws aan voor macOS. Het is binnenkort namelijk mogelijk om pre- en post-script commando’s mee te geven zodat het ook makkelijker wordt om complexe apps op een juiste manier te deployen via Intune.  

Ze hebben ook aangekondigd dat er een volledige share device modus aan komt voor Android Kiosk devices. Waarmee het mogelijk wordt door op een app aan te melden, waardoor alle Microsoft apps direct zijn aangemeld. Dit werkt ook zo andersom, waarna de gebruiker bij het uitloggen op een app, direct op alle apps bent uitgelogd en dat er ook niks achter blijft op het device van de uitgelogde gebruiker.  

Intune Suite 

Voor de Intune Suite zijn geen nieuwe features aangekondigd. De producten die al eerder zijn aangekondigd blijven voor nu de enige die gebruikt kunnen worden met de Intune Suite. Wel is er meer bekend gemaakt over de bestaande features. Zo hebben ze verder bekend gemaakt wat er allemaal mogelijk gaat zijn met Advanced endpoint analytics. Dit wordt zeker met de integratie met Security Copilot een zeer interessante manier om je volledige device platform op een juiste manier te analyseren wat het beheren van je systeem stukken makkelijker maakt.  

Remote Help voor macOS en Android devices wordt binnenkort ook beschikbaar. Voor nu voor macOS devices alleen nog in view-only modus. Later zal ook beschikbaar worden gemaakt om als helpdeskmedewerker ook het macOS devices volledig te bedienen via Remote Help.  

De tip die wij meekregen van de Microsoft medewerkers over Copilot is om klein te beginnen. Ga niet meteen het moeilijkste proberen uit te vogelen maar begin klein en werk vanuit daar op naar steeds meer functionaliteiten.  

Wil jij nu nog meer weten over wat er allemaal nog meer is aangekondigd of wil jij nu al aan de gang met een van de Copilots of de andere nieuwe aangekondigde features? Neem dan contact op met mij of een van mijn collega’s binnen InSpark. 

image description
Rene Willems | Modern Management & Virtual Desktop consultant