Hoe Copilot en AI het Power Platform transformeren

De hoogtepunten van de Microsoft Power Platform Conference 2023 : Copilot, Modern Controls, Flow Designer en Governance

De tweede Microsoft Power Platform Conference (MPPC) vond plaats in Las Vegas. Het was een 3-daags evenement over het Power Platform met meer dan 150 inspirerende sessies van Microsoft leiders, MVP’s, partners en community leiders. Onze Business Apps consultants Peter Weij en Lennart Heim waren erbij en delen hun ervaringen in deze blog.

Dit jaar werd de conferentie georganiseerd in het MGM Grand. Van over de hele wereld kwamen Power Platform liefhebbers op dit evenement af om zich te laten inspireren, enthousiast te worden over alle nieuwe aankondigingen, kennis op te doen, te netwerken en om een leuke tijd mee te maken. Alle Microsoft Power Platform leaders waren aanwezig en er was de mogelijkheid kennis te maken en met vele MVP’s, waaronder YouTube sterren als Shane Young en April Dunham, partners en community leaders.

Microsoft Copilot

Met een quote van Microsoft CEO Satya Nadella leidde Charles Lamanna, Corporate Vice President Business Apps & Platforms, de keynote in: “This is an important moment in Power Platform history”.  En daarmee werd gelijk het thema van de conferentie neergezet: de steeds verdere integratie van AI. Zowel voor de citizen developer als voor de eindgebruiker, die onder andere via chatbots AI-ondersteuning gaat krijgen. Copilot wordt een integraal onderdeel van alle Power Platform onderdelen, van Power Apps tot Power Pages. 

Tijdens de conferentie kwamen vele onderwerpen aan bod. We hebben vier onderwerpen uitgekozen om verder uit te lichten: Copilot Generative Answers, Modern Controls, de nieuwe interface van Flow Designer en Power Platform Governance.

Copilot (Power Virtual Agent) – Generative Answers

Waar begin dit jaar de Custom Questions and Answers module binnen Language Studio nog werd gezien als de vervanger van QnA maker, is dat ondertussen eigenlijk alweer achterhaald. Met Generative answers kan je nu door het toevoegen van een URL (of deze nu verwijst naar een SharePoint site, OneDrive of een publieke website) in een paar minuten een kennisbank optuigen met de hulp van AI. Vooral de koppeling met SharePoint lijkt een inkoppertje voor elke organisatie die veel kennisdocumenten of pagina’s op het SharePoint intranet heeft staan.

Generative Answers is een functionaliteit in Power Virtual Agent, of eigenlijk moeten we nu zeggen ‘Copilot’, die je eenvoudig kan ontsluiten via Teams, SharePoint of je publieke website. Zo kan kennis altijd en overal opgevraagd worden.

Door simpelweg url’s op te voeren, verrijk je de chatbot met deze databronnen.  

Generative Answers maakt voor het ontsluiten van SharePoint sites gebruik van de Microsoft Graph API. Hierdoor wordt er ook rekening gehouden met de permissies van de gebruiker die de vraag stelt. Zo kan je dus nooit bij informatie komen die wel opgenomen is in een Copilot chatbot, maar waar jij geen toegang toe hebt.

Tijdens Microsoft Ignite is de Power Virtual Agent omgedoopt naar Copilot en ondergebracht in Copilot Studio. Copilot studio bied je, naast het bouwen van custom Copilot’s (Power Virtual Agents), ook de mogelijkheid om andere Copilot’s uit te breiden met Plugins, GPT’s of AI- modellen. Veel functionaliteit van Copilot Studio zijn nog in preview, maar het is fascinerend om te zien hoe snel de ontwikkeling momenteel gaat.

Canvas Apps – Modern Controls

We werden erg enthousiast  over de aankondiging van de nieuwe Modern Controls. Met Modern Controls gaan apps er nog aantrekkelijker uitzien. Ze zijn echt gemaakt met een focus op toegankelijkheid, bruikbaarheid, responsiviteit en prestaties, wat de gebruikerservaring ten goede komt. Een onderdeel van de Modern Controls is een nieuw ‘Theming system’, hiermee kan je snel en eenvoudig het design van de app vanaf één plek beheren en hierdoor hoef je dus niet langer al je controls langs om het designste updaten.

.

Modern controls en theming system in Power Apps Studio  

Nieuwe interface Power Platform Flow Designer

Flow Designer heeft een belangrijke update gekregen. Ook deze werkt met Copilot. De nieuwe interface is sneller en makkelijker in gebruik en geeft meer overzicht. De formulebalk is verbeterd en gebruikers zullen minder problemen ervaren met het niet correct opslaan of het bijwerken van logica. Copilot kan gebruikt worden om een flow in elkaar te zetten en een samenvatting te geven van de werking van de flow.

Power Platform Governance

Naast Copilot, Copilot en meer Copilot, was Power Platform Governance ook een onderwerp dat veelvuldig werd besproken. Hoe meer je als organisatie met het Power Platform doet, hoe belangrijker het is om afspraken te maken over hoe iedereen met het platform om moet gaan. Denk o.a. aan strategieën omtrent je Environments, developer onboarding, je tenant settings en Data Loss Prevention beleidsinstellingen.

Het mooie aan de sessies omtrent dit onderwerp was om te zien hoe wij als InSpark echt vooroplopen op dit gebied met onze Power Platform Monitoring oplossing en ons Governance traject waarvoor we regelmatig bij klanten om tafel zitten. Benieuwd hoe wij dit aanpakken, klik dan hier!

Met een koffer vol inspiratie, motivatie en ideeën voor onze klanten, vlogen we  terug naar Nederland.

 

image description
Lennart Heim | Consultant Business Apps
Meer informatie
Wil je nu meer weten over het Power Platform en ben jij benieuwd naar wat InSpark kan betekenen voor jouw organisatie, neem dan contact met ons op!
Neem contact op