Deze week zijn zeven collega’s van InSpark op bezoek bij het Microsoft hoofdkantoor in Redmond USA. De reden? De jaarlijkse MVP summit 2018. Dit is een week waarin alle Microsoft MVP’s worden uitgenodigd op de campus om door de verschillende productteams bijgepraat te worden over nieuwe ontwikkelingen, feedback met elkaar te delen, etc.

Het is een hele eer, want je bent letterlijk bij de bron. En omdat het MVP programma veel respect geniet bij de Microsoft engineers, delen ze veel informatie. Vaak dingen die pas maanden later in productie gaan. Mooi, want zo houden we de voorsprong. Maar de persoonlijke interactie met de productteams maakt ook dat we gedurende het jaar ‘korte lijntjes’ houden naar de bron.

Omdat de MVP status specifiek voor een bepaalde technologie is, trek je vooral met dat team op. Zij delen in sessies van een uur, specifieke informatie over specifieke onderdelen. Zo zaten wij dus met de Azure, Azure Stack, Powershell, Intune, Windows 10, Office 365 en andere teams. Met participatie in ruim 50+ sessies, een behoorlijke information overload ;-).

Microsoft gaat all-in met Azure

Vanaf dag 1 werd duidelijk dat Microsoft “all-in” is gegaan met Azure. Waar het platform jaren geleden begonnen is met PaaS services, en in recente jaren een groot en sterk IaaS platform is geworden, zullen de komende jaren nog veel meer functies worden toegevoegd.

Omdat de inhoud van de sessies vertrouwelijk is (NDA) kunnen we geen specifieke details delen, maar in algemene zin kun je stellen dat ‘niets te gek is’ als het gaat om Azure en het hosten van workloads. Zo kondigde Microsoft vorig jaar al aan dat ze Cray Supercomputers beschikbaar gaat maken in Azure, en als klap op de spreekwoordelijke vuurpijl liet ze weten te werken aan het beschikbaar maken van Vmware virtualisatie in Azure.

Het zal geen geheim zijn dat het Azure platform snel groeit, qua regio’s en qua mogelijkheden. Dat zal de komende zes tot twaalf maanden niet anders zijn. Ook Azure Stack zal zich verder ontwikkelen, voor scenario’s waar publieke cloud niet past. Maar ook de extra functies die gaan komen op het gebied van Azure Migrate, Azure Security Center etc. gaat bedrijven helpen om volledig over te gaan op Azure.

De Linux liefde blijft

Op het gebied van Linux blijkt dat Microsoft meer dan ooit blijft investeren in de open source community. Recent zagen we al dat Kali Linux en Debian Linux naar Windows 10 kwamen, maar ook nieuwe mogelijkheden zoals een volledig beheerde Kubernetes oplossing in Azure genaamd Managed Container Services (AKS). Met Azure Cloud Shell heb je nu, in de portal of zelfs op je smartphone, een direct beschikbare Linux VM waar zaken zoals Bash, Powershell core, Git, Terraform, Ansible en nog vele andere tools en frameworks op draaien. Combineer dat bijvoorbeeld met Visual Studio Code op een Mac, waarin je een Docker container configuratie bewerkt, die je direct kunt testen in Azure via de geintegreerde koppeling met Cloud Shell. De liefde voor Linux en open source blijkt groot :-).

Enterprise Client Management

Ook vanuit de groep van Brad Anderson was er op het gebied van ‘enterprise client management’ het nodige te delen. Ook hier kunnen we geen details delen, maar in algemene zin is de rode draad dat organisaties zich moeten voorbereiden op modern management, waarbij co-management de key succesfactor is. Bereid je organisatie hierop voor, onderzoek je huidige infrastructuur, start met plannen, migreer gebruikers geleidelijk (Migrate hybrid MDM users and devices to Intune standalone).

Collaboration

Ook op het gebied van ‘collaboration’ deden we mee aan verschillende sessies. De moderne SharePoint ervaringen, zoals te zien in Team & Communication Sites, is de toekomst in Office 365. De eindgebruikers krijgen de beschikking over tools en updates waarmee het werkleven eenvoudiger, efficienter en leuker wordt. Daarnaast meer controle voor IT rondom Governance en Adoption. Ons advies? Stap z.s.m. over van de klassieke SharePoint ervaringen naar de Moderne ervaringen zodat je organisatie direct profijt heeft van de vele voordelen.

Stickers zijn cool

Verder vielen de vele stickers dit jaar op. Stickers die je op je laptop kunt plakken met daarop afbeeldingen van Git, Azure, Powershell, Docker, Ninjacat en nog vele anderen. Hele tafels waren ingericht om ze te “ruilen” en dat ging er dan ook levendig aan toe. Stickers zijn weer terug van weggeweest, en weer cool ;-).

MVP Summit 2018 - InSpark   MVP Summit - Azure sticker   MVP summit - sticker exchange

 

SHARE
Ronny de Jong

Principal Consultant Modern Workplace Foundation & MVP

Meer weten?
Ik praat je graag bij over het toepassen van de laatste trends.
Altijd up to date?
Blijf op de hoogte van de laatste innovaties. Geef aan welke mailings jij maandelijks wil ontvangen. Schrijf je nu in!