Bedrijven en organisaties digitaliseren op allerlei vlakken. Ook als je kijkt naar de zorg, zie je dat men volop bezig is om IT-systemen te innoveren. Medewerkers en cliënten zijn privé al gewend om mobiel te werken met allerlei apps, maar kom je als patiënt in een willekeurig ziekenhuis, dan merk je direct dat er nog heel veel wordt gewerkt met papier.

Tegelijkertijd zie je met het digitaliseringsproces dat ook de zorg steeds meer bezig is met de volgende stap: virtualiseren in 3D / Mixed Reality.

Wat is Mixed Reality eigenlijk?

Mixed Reality is een nieuwe techniek waarbij je met behulp van een speciale bril – de HoloLens – virtuele beelden toevoegt aan de wereld om je heen. Het is een combinatie van Virtual en Augmented reality. De meeste mensen zijn inmiddels wel bekend met Vitual Reality, waarbij je met een VR bril op je hoofd terechtkomt in een totaal afgesloten virtuele wereld. Ook Augmented Reality is bekend bij de meeste mensen, door de Pokémon Go app. Door deze hype ging de halve wereld met een smartphone in de hand op zoek naar Pokémon figuren, die virtueel verstopt waren op bepaalde coördinaten in de echte wereld.

Combineer het met de HoloLens

Mixed Reality combineert dus het beste van Virtual en Augmented Reality en stelt ons in staat om met een speciale bril – de HoloLens – rond te wandelen in de echte wereld en te communiceren. Zo kun je samen kijken naar virtuele 3D projecties en er zelfs omheen lopen. Deze techniek brengt ongekende mogelijkheden in het contact tussen bedrijven en klanten, collega’s onderling – maar bijvoorbeeld ook tussen zorgverlener en patiënt. Dit omdat je met driedimensionale beelden beter kunt uitleggen aan patiënten hoe ingewikkelde ziektes, medicijnen en operaties werken. Maar ook omdat 3D virtualisaties helpen om tot een betere (en snellere) besluitvorming te komen over allerlei technische vraagstukken, bijvoorbeeld het inrichten van operatiekamers.

Mixed Reality in de zorg

Omdat alles in de zorg beter en sneller moet – en de budgetten omlaag moeten – hebben de mogelijkheden van Mixed Reality een enorme potentie voor de zorgsector. Een betere communicatie leidt niet alleen tot een prettigere ervaring voor patiënten en de zorgprofessional, maar ook tot meer efficiëntie en dus lagere kosten.

Met driedimensionale beelden kun je bijvoorbeeld beter uitleggen aan patiënten hoe ingewikkelde ziektes, medicijnen en operaties werken. Maar ook helpen 3D virtualisaties om tot betere (en snellere) besluitvorming te komen over allerlei technische vraagstukken, bijvoorbeeld rondom het inrichten van operatiekamers.

Voorbeeld cases:

Een paar cases uit de cure and care, waarin MR nu al gebruikt wordt:

  • In de zorg is het heel belangrijk dat patiënten goed begrijpen wat er met ze aan de hand is. Een beter begrip van het zorg- en genezingsproces, zorgt voor meer rust en daarmee ook voor een sneller herstel. De mogelijkheden die de HoloLens biedt om de communicatie tussen patiënt en arts te optimaliseren, worden nu al gebruikt. Bijvoorbeeld om goed inzichtelijk te maken hoe cellen of bepaalde lichaamsfuncties werken.
  • Ook in het opleiden van artsen wordt Mixed Reality ingezet om anatomische ingrepen uit te leggen. Deze 3D virtualisaties zijn niet alleen duidelijker en dynamischer, maar men bespaart ook nog eens geld op het vervaardigen van de ouderwetse dure fysieke plastic modellen die we allemaal nog kennen uit de biologieles.
  • Mixed Reality wordt ook in de onderlinge besluitvorming over medisch-technische zaken ingezet. Een MRI-scan wordt gemaakt in 3D, maar hangt uiteindelijk in losse slices voor een lichtbak. Dit terwijl een dergelijke scan veel beter kan worden bekeken in een driedimensionale projectie waar je met een aantal collega’s omheen kunt lopen. Daarnaast leidt het 3D visualiseren van complexe patiëntdata ook tot nieuwe en betere inzichten als het gaat om onderlinge dwarsverbanden.
  • Moet je met een paar mensen brainstormen over hoe je bepaalde werkruimtes inricht? Op deze momenten biedt Mixed Reality de mogelijkheid om eindeloos te schuiven met virtuele 3D projecties in een fysiek bestaande ruimte. Je kunt je collega’s gewoon aankijken, met ze praten en direct laten zien wat je voor ogen hebt.
  • Mixed Reality wordt ook al ingezet om patiënten te trainen in revalidatie of bijvoorbeeld valpreventie. In een 3D game ziet een patiënt dan virtuele balletjes op zich afkomen die ontweken moeten worden. Op een speelse manier traint men dan hoe het lichaam in evenwicht te houden.

Het Wow-effect

Naast de professionele voordelen die Mixed Reality kan bieden voor een organisatie, is het ook gewoon geweldig om 3D objecten in de lucht te zien zweven: het “wow-effect”. Je ziet dan ook dat bedrijven Mixed Reality niet alleen gebruiken om sneller en slimmer te werken, maar ook de marketingkant van de techniek gebruiken. Zo kun je ingewikkelde informatie en technieken beter en mooier laten zien aan klanten. Als je daarin investeert en laat zien dat je als organisatie voorop loopt in nieuwe technieken, heeft dat een positieve invloed op je merk.

Hoe begin ik met Mixed Reality?

Veel organisaties zijn nieuwsgierig wat de HoloLens kan betekenen. Een mooie kennismaking met Mixed Reality kan een HoloLens workshop zijn, waarbij je als bedrijf de mogelijkheden leert kennen van deze Mixed Reality-bril om sneller, productiever en slimmer samen te werken.

Bij InSpark werken wij veel met de HoloLens en hebben we zelfs een HoloLens Experience Center.

Indien gewenst kun je daar ook een Canvas sessie aanvragen (van 4 uur), waarbij we samen een design maken waarin we relevante cases bedenken voor jouw organisatie en klanten.

SHARE
Dick Lorier

Lead Digital Innovation

Meer informatie?
Ik kan je op weg helpen met Mixed Reality en de HoloLens
Altijd up to date?
Blijf op de hoogte van de laatste innovaties. Geef aan welke mailings jij maandelijks wil ontvangen. Schrijf je nu in!