Wij geloven dat er een absolute noodzaak is voor bedrijven om hun digitale transformatie nu in te zetten. Klanten en medewerkers eisen dat bedrijven meegaan in het toenemende tempo van de technologie. Versnellen door te innoveren is de enige manier om bestaansrecht te behouden. In dit blog delen we de 8 digitale transformatie trends voor 2018. Elk met een korte toelichting en een frontrunner die het in de praktijk al toepast. Met welke digitale transformatie ga jij dit jaar jouw klanten voor je winnen?

1. Hybrid Cloud is spelbepaler

Let op: in 2018 zal Hybrid Cloud overal en in alles een spelbepaler zijn. Sterker nog: “If you’re not in the cloud, you’re isolated from innovation”, deelt business insider. Steeds meer bedrijven kiezen voor een combinatie van de publieke- en private cloud omgeving. Door de inzet van Azure Stack heb je grip op jouw data en de locatie, terwijl je daarnaast geniet van de voordelen van de publieke Azure cloud. We zien de Hybrid Cloud exponentieel groeien.  Check één van de frontrunners: Schneider Electric.

2. Digitale twins voor meer efficiency

Een digital twin is een computerrepresentatie of virtuele dubbelganger van een echt ding. Denk aan een virtuele duplicaat van een motor of zelfs van een geheel productieproces. Door de inzet van de digital twin haal je eerder fouten uit het ontwerp, is de productie efficiënter en signaleer je sneller of onderdelen vervangen dienen te worden. De groei van Internet of Things (IoT) is de belangrijkste drijver voor de doorbraak van digital twins. In 2018, verwacht Gartner dat IoT groeit naar meer dan 11 miljard verbonden dingen. Genoeg redenen om te bekijken welke toegevoegde waarde de digital twin trend jouw organisatie brengt. Check één van de frontrunners: Thyssenkrupp.

3. Security is hygiënefactor

De grootste bedreiging voor organisaties in 2018? Ransomware! Dat voorspelt het onderzoek van Gartner. Cyberattacks zijn aan de orde van de dag en worden steeds geavanceerder. De opkomst van AI maakt aanvallen steeds slimmer en krachtiger. Daarnaast maken we ook binnen de organisatie fouten waardoor datalekken ontstaan. Deze bedreigingen hoeven innovatie niet in de weg te staan, mits je security goed regelt. Security is een hygiënefactor, een net zo grote vanzelfsprekendheid als op tijd je salaris ontvangen. Oplossingen hiervoor, zoals een Security Operations Center, zien wij daarom een grote vlucht nemen. Als organisatie heb je met een SOC altijd grip op en controle over jouw informatiebeveiliging en geniet je van specialistische kennis van Security experts terwijl jij je kunt focussen op je core business. Check één van de frontrunners en trends: DocuSign.

4. Inzicht in alles en iedereen met Advanced Analytics

Advanced analytics is een verzamelterm voor technieken waarmee je slimme inzichten uit data kunt halen. Machine Learning scharen we ook onder de Advanced Analytics en deze techniek wordt in 2018 in bijna elke industrie toegepast. Met de inzet van bijvoorbeeld werkplek analytics kunnen werknemers hun persoonlijke productiviteit meten. Met dit inzicht kunnen ze sneller en efficiënter werken. Check één van de frontrunners: NASCAR.

5. AI & bots: van hype naar mainstream toepassing

Het buzz-woord van 2017 was overduidelijk Artificial Intelligence (AI), ook wel kunstmatige intelligentie. Elke conferentie, elk blog of item gericht op innovatie behandelt deze technologie. Conversational bots zijn gebaseerd op AI en veranderen klantinteractie radicaal. In 2018, verwachten wij dat organisaties écht gaan versnellen door de inzet van bots. Ze nemen processen over, leren sneller dan wijzelf en gebruiken die informatie in hun interactie met de klant. Check één van de frontrunners en trends: UPS.

6. Mixed Reality op alle devices

Virtual & Augmented Reality smelten steeds meer samen: Mixed Reality is één van de vormen waarin dat gebeurt. Waar 2017 het jaar van het experimenteren was, zie je dat er steeds meer zakelijke toepassingen verschijnen die bedrijven en hun processen versnellen. Nu in 2018 diverse platformen – zoals ARCore (Google), ARKit (Apple) en het Mixed Reality platform van Microsoft – worden gelanceerd, komt VR, AR & MR op elke apparaat, inclusief de smartphone (!) beschikbaar. Dit maakt jouw zakelijke toepassing in één klap schaalbaar! Ervaar een versnelling in productiviteit of verhoog klantenbinding door de inzet een gemixte wereld gebaseerd op Mixed Reality. Check één van de frontrunners: Leiden Universitair Medisch Centrum.

7. Blockchain: we ain’t seen nothing yet

Blockchain – de technologie achter de Bitcoin en alle andere crypto munten – heeft een enorme potentie. Ook voor niet-financiële toepassingen. Het decentrale systeem van transacties kan de machtsverhoudingen van traditionele organisaties en instanties omverwerpen. In 2018, zien wij overheden en commerciële organisaties versnellen door de inzet van bijvoorbeeld smart contracts in logistieke ketens of voor hun eigen diensten. Tussenpersonen, zoals de advocaat en de notaris, kunnen zo uit het proces worden gehaald. Check één van de trends: Moijx.

8. De rat race naar Quantum Computing power

De potentie van Quantum Computing is enorm maar voor velen moeilijk te duiden. De techniek maakt het mogelijk om in één keer parallel dezelfde berekeningen uit te voeren over extreem veel data. Dit reduceert de huidige processor tijd van enkele dagen naar de tijd die het je kost op een kop koffie te drinken. In 2018, zal de strijd om de ‘Quantum Cloud’ nog feller worden gestreden door de tech-reuzen IBM, Google, Intel en Microsoft. Superversnelling ligt op de loer. Onze tip: begin vast met experimenteren om gevoel te krijgen bij wat het voor jouw organisatie kan betekenen. Check één van de trends: Microsoft.

Digitale Transformatie Trends

Wil je meer weten over één van bovenstaande technologieën? Of ermee experimenteren? Vanuit het InSpark Lab maken we samen met jou een Proof of Concept. Beproefde oplossingen rollen we uit in slechts weken. Zo profiteer je snel in de praktijk van de toegevoegde waarde van de laatste innovaties op het Microsoft Platform en zet je jouw digitale transformatie in.

Ontdek in deze paper de verhalen van enkele van onze klanten. Zij vertellen hoe zij hun digitale transformatie vormgeven en welke uitdagingen ze onderweg zijn tegengekomen. Op welk moment je ook zit in jouw digitale transformatie, ik help je graag om met innovatie jouw doelen sneller te bereiken.

SHARE
Dick Lorier

Lead Digital Innovation

Nieuwsgierig waar jouw organisatie kan versnellen?
ik help je graag om met innovatie jouw doelen sneller te bereiken.
Altijd up to date?
Blijf op de hoogte van de laatste innovaties. Geef aan welke mailings jij maandelijks wil ontvangen. Schrijf je nu in!