De veranderingen in SharePoint gaan de laatste tijd erg snel. Houd je het nog een beetje bij? Het begon met de aankondigingen tijdens het online event The Future of SharePoint. Daarna werden de eerste moderne ervaringen, zoals Microsoft deze nieuwe veranderingen noemt, gerealiseerd. Deze zijn gericht op de SharePoint iOS App, documentenbibliotheken & -lijsten, SharePoint Sites, Site Inhoud en Team Sites. In mijn blogserie “Toekomst van SharePoint” sta ik stil bij elke grote verandering. In deze blog kijk ik kritisch naar de vernieuwde SharePoint Site Inhoud ervaring.

Moderne view in SharePoint Sites

De moderne ervaring voor de nieuwe SharePoint Site Inhoud is op dit moment alleen beschikbaar voor Office 365 tenants met First Release geactiveerd. Laten wij snel een kijkje nemen!

Wederom wordt een nieuwe SharePoint-ervaring uitgebreid met statistieken zoals het aantal bezoekers (Site visits) en populaire content (Trending content). Deze informatie wordt opgehaald door middel van de Office Graph. Op deze wijze blijf je op de hoogte van belangrijke content die je wellicht over het hoofd hebt gezien. Het is uiteraard ook leuk om te zien of éen van jouw documenten veel wordt gelezen.

Klassiek vs. modern

In mijn optiek wordt de inhoud van de site, zoals de lijsten en bibliotheken, overzichtelijker weergegeven in vergelijking met de klassieke weergave. De onderstaande afbeelding toont de klassieke weergave. Hier zie je dat de grote iconen een beetje rommelig zijn en veel ruimte in beslag nemen:

SharePoint Site experience - klassieke weergave

De moderne ervaring bevat ook een knop voor het aanmaken van nieuwe content. Mijn gevoel is dat mensen deze knop in het begin kwijt zijn. Wees niet bang, deze is niet verdwenen maar staat een beetje verborgen aan de linker bovenkant in de moderne ervaring:

Erg handig om deze acties in één knop onder te brengen! Je bent nu in staat om snel een lijst, bibliotheek, sub site of zelfs een App aan te maken.

De ervaring van de moderne SharePoint site

Het is helaas niet alleen maar rozengeur en maneschijn. De moderne Site Inhoud ervaring, vindt de toepassing van de publicerende SharePoint feature helaas niet zo leuk. In de onderstaande figuur zie je de top navigatie van een site collectie gebaseerd op de publicerende portal:

SharePoint Site experience - Home mo

De volgende figuur toont de moderne ervaring:

SharePoint Site experience

De top navigatie is verdwenen! Er is op het moment van schrijven nog geen oplossing voor beschikbaar. Het issue is bekend bij Microsoft en er wordt hard gewerkt aan een oplossing. Mijn advies is het deactiveren van de nieuwe ervaring totdat het issue is opgelost. Geloof mij, eindgebruikers gaan anders in de war raken vanwege het ontbreken van een uniforme navigatie. Daarnaast heb je wellicht gemerkt dat de algehele look & feel van de moderne ervaringen totaal verschilt met de SharePoint site weergave.

Wij hebben veel klanten met een corporate branding. Deze branding verdwijnt volledig in de moderne ervaring van Site Inhoud en de andere zoals de documentbibliotheken. Je bent in staat om de klassieke weergave terug te zetten, maar dit is een aparte instelling per site. Indien je tientallen sites hebt, wordt je niet erg vrolijk van de gedachte om het handmatig aan te passen. Daarnaast wordt voor nieuwe sites direct weer de moderne ervaring geactiveerd. Je bent helaas genoodzaakt om in de SharePoint Online Administrator Center de klassieke SharePoint-ervaring als default te stellen:

Helaas is er op het moment van schrijven nog geen site collectie optie om de moderne ervaringen aan of uit te zetten.

Conclusie

Ik hink een beetje op twee gedachten. Aan de ene kant is de moderne Site Inhoud ervaring zeker een stap voorwaarts op het gebied van features en gebruikersvriendelijkheid. De andere kant van het verhaal is minder mooi. De look & feel verdwijnt en de navigatie is in veel gevallen niet aanwezig. Totdat een optie aanwezig is om de moderne ervaringen op site collectie niveau aan of uit te zetten, adviseer ik voorzichtig te zijn om de adoptie van SharePoint niet in gevaar te laten komen. Ik heb deze bijvoorbeeld bij één van onze klanten uitgezet.

SHARE
Jasper Oosterveld

Consultant Modern Workplace & MVP

Meer informatie?
Ik vertel je alles over de vernieuwde SharePoint Site en de mogelijkheden voor jouw bedrijf
Altijd up to date?
Blijf op de hoogte van de laatste innovaties. Geef aan welke mailings jij maandelijks wil ontvangen. Schrijf je nu in!