De veranderingen in SharePoint gaan erg snel. Houd je het nog een beetje bij? Het begon met de aankondigingen tijdens het online event The Future of SharePoint. Daarna werden de eerste moderne ervaringen, zoals Microsoft deze nieuwe veranderingen noemt, gerealiseerd. Deze zijn gericht op de SharePoint App, documentenbibliotheken & -lijsten, SharePoint Sites, Site Inhoud en Team Sites. In mijn blogserie “De toekomst van SharePoint” sta ik stil bij elke grote verandering. In deze blog lees je de updates rondom nieuwe moderne SharePoint webonderdelen.

Het afgelopen jaar heb ik veel blogs geschreven rondom de modernisering van SharePoint. Eén van deze componenten was de moderne SharePoint pagina. In deze blog kwamen een aantal moderne webonderdelen naar voren. Wij zijn ondertussen in 2017 aanbeland. Het is tijd voor een update! Er zijn recentelijk een aantal nieuwe webonderdelen gesignaleerd. Lees je mee?

Link

Het Link webonderdeel helpt ons, weinig verrassend, met het tonen van snelkoppelingen naar interne of externe locaties.

Nieuwe-moderne-webonderdelen-gesignaleerd

De toepassing van een afbeelding is zeker een toegevoegde waarde. Het ziet er mooier en completer uit. Je bent helaas niet in staat om de eigenschappen te bewerken van het webonderdeel. Mijn voorkeur gaat bijvoorbeeld uit naar het verwijderen van de snelkoppeling bovenaan het webonderdeel. Deze is, in mijn ogen, overbodig. Dat gezegd, een prima webonderdeel voor het werken met snelkoppelingen.

Image gallery

In mijn vorige blog beschreef ik de inzet van het image webonderdeel. Deze toont één afbeelding. Het image gallery webonderdeel is in staat om een slideshow weer te geven:

ieuwe-moderne-webonderdelen-gesignaleerd5

De titel van de afbeelding wordt onderaan getoond. Er is helaas geen timer functie aanwezig. Je moet handmatig doorklikken via de pijlen. Dat is jammer maar mijn verwachting is dat in een volgende update deze functionaliteit beschikbaar komt.

PowerBI

Vele van mijn collega’s keken uit naar het PowerBI webonderdeel. Deze is eindelijk hier:

Uiteraard erg handig om rapportages uit PowerBI te koppelen in SharePoint pagina’s.

Quick Chart

Het Quick Chart web is een vreemde eend in de bijt. Waarom vraag je wellicht af? De onderstaande afbeelding toont het webonderdeel:

Je moet de grafiek opstellen aan de hand van statische data in de eigenschappen van het webonderdeel:

Je verwacht wellicht data op te halen uit een Excel sheet of SharePoint lijst maar nee, je mag deze dus handmatig invoeren. Ik vraag mij serieus af of mensen deze daadwerkelijk gaan inzetten.

Conclusie

Zoals je hebt gelezen komen er steeds meer webonderdelen beschikbaar voor het opmaken van de moderne SharePoint pagina’s. Er is uiteraard nog voldoende ruimte voor verbetering en er missen nog vele webonderdelen zoals de oude en vertrouwde zoekresultaten webonderdeel. Microsoft heeft zich als doel gesteld om het aanbod uit te breiden en bestaande webonderdelen continue te verbeteren.

SHARE
Jasper Oosterveld

Consultant Modern Workplace & MVP

Meer weten?
Ik kan je meer vertellen over de webonderdelen van SharePoint.
Altijd up to date?
Blijf op de hoogte van de laatste innovaties. Geef aan welke mailings jij maandelijks wil ontvangen. Schrijf je nu in!