“The only constant is change”

Het was al aangekondigd tijdens Microsoft Inspire: de licenties binnen het Power Platform gaan veranderen. Dit om het niet alleen begrijpelijker te maken, maar ook om de focus te leggen op de “business value” in plaats van op de kosten. Beetje bij beetje komt er steeds meer informatie vrij over de update, zoals deze post van het PowerApps team zelf, waarin duidelijk wordt dat voor zowel PowerApps als Microsoft Flow de Premium Plans (P1 & P2) omgezet worden naar een andere structuur:

PowerApps

  • De “seeded subscription” van PowerApps, die je bij een Microsoft 365 / Office 365 licentie zonder additionele kosten krijgt, blijft intact met de reeds aanwezige beperking dat je de premium connectoren niet kan gebruiken.
  • Er komt een “PowerApps per user-plan” waarbij je een vast bedrag per gebruiker per maand betaalt, ter vervanging van de traditionele P1 en P2 Plans. Hiermee hebben de betreffende gebruikers alle volledige PowerApps functionaliteiten.
  • Er komt een “PowerApps per app-plan” waarbij je een vast bedrag per “app” per gebruiker betaalt. Hiermee heb je binnen de context van de app (een definitie waarin je 2 PowerApps en 1 PowerApps Portal mag hebben), alle volledige PowerApps functionaliteiten voor de gebruikers die gekoppeld zijn aan de app.

Microsoft Flow

  • De “seeded subscription” van Microsoft Flow, die je bij een Microsoft 365 / Office 365 licentie zonder additionele kosten krijgt, is net zoals die van PowerApps ongewijzigd en daar blijft het ook zo dat je de premium connectoren niet kan gebruiken.
  • Er komt een “Flow per user-plan” waarbij je een vast bedrag per gebruiker per maand betaalt ter vervanging van de traditionale P1 en P2 Plans. Hiermee hebben de betreffende gebruikers alle volledige Flow functionaliteiten.
  • Een “Flow per business process-plan” waarbij je een vast bedrag per business proces betaalt. Hiermee heb je binnen de context van het business proces (een definitie waarin je 5 Flows mag aanmaken), alle volledige Flow functionaliteiten.

Grote voordelen

Naast de betere begrijpelijkheid qua mogelijkheden en flexibelere opties om een specifieke business case te optimaliseren, worden bepaalde features zoals het admin center losgekoppeld van de extra plans. Hier kun je dus gewoon gebruik van maken. Daarnaast zullen bepaalde limieten (zoals maximum aantal PowerApps en de limiet op het aantal Flow Runs in een tenant) ook gunstiger vormgegeven worden.

Punten van aandacht

De connectoren van SQL, Azure en Dynamics 365 worden omgezet naar premium connectoren per 1 oktober. Maak je al gebruik van de uitgebreidere P1 of P2 licenties, of van één van deze connectoren in PowerApps en/of Flow, dan zal er zoals gewoonlijk bij Microsoft een overgangsperiode zijn waarin je de wijzigingen kunt verwerken.

Bekijk de update van 29 augustus jl. hier voor meer inhoudelijke informatie. Vooralsnog staat alles gepland om per 1 oktober 2019 gewijzigd te worden dus houd goed in de gaten!

SHARE
Django Lohn

Consultant Modern Workplace Productivity

Meer weten over deze update?
Ik kan je alles vertellen over deze updates op het Power Platform en ik help jouw organisatie graag verder.
Altijd up to date?
Blijf op de hoogte van de laatste innovaties. Geef aan welke mailings jij maandelijks wil ontvangen. Schrijf je nu in!