Woensdag 4 mei 2016 is in de ogen van Jasper Oosterveld een historische dag voor SharePoint. Microsoft organiseerde het online evenement: The Future of SharePoint. Tijdens dit evenement heeft Jeff Teper, Corporate Vice President van de OneDrive & SharePoint teams, de visie en innovatie uiteengezet voor de komende jaren. Jasper geeft in deze blog zijn visie over de aangekondigde nieuwe features en verbeteringen.

Het online evenement: The Future of SharePoint. En wat is dan deze visie en innovatie voor de komende jaren?

  • Eenvoudig en krachtig delen van bestanden en samenwerken op elk apparaat;
  • Mobiel en intelligent intranet, met moderne team & publicerende sites en business applicaties op je desktop en mobiele devices;
  • Een open, verbonden en evoluerend platform waarmee SharePoint de moderne webdevelopmentontwikkelingen omarmt;
  • Investeringen in veiligheid, privacy en compliance voor alle Office 365-services zoals SharePoint Online.

Ik wil graag met jullie mijn visie en mening delen rondom een aantal van de aangekondigde nieuwe features en verbeteringen.

Het intranet in je broekzak: the future

Het heeft even geduurd maar Microsoft heeft eindelijk een eigen SharePoint App gelanceerd:

SharePoint Apps zijn absoluut niet nieuw. Ze zijn namelijk al jarenlang beschikbaar. In het verleden heb ik meerdere reviews voor bijvoorbeeld SharePlus geschreven. Een uitstekende App om mobiel, maar voornamelijk met de iPad te werken.

Iedereen werkt namelijk mobiel en wil gebruik maken van de intranetomgeving, gefaciliteerd door SharePoint. De browserervaring is, na al deze jaren, nog steeds niet werkbaar. Geen probleem, want de Microsoft SharePoint App is hier! De App is snel en maakt slim gebruik van de Office Graph voor het tonen van relevante sites en content. Last but not least, de App is geschikt voor zowel SharePoint Online als de Server on-premises.

Ondanks de aanwezigheid van de bestaande Apps, zoals SharePlus, ben ik ervan overtuigd dat de app enorm succesvol wordt. De App is namelijk gratis en beschikt over alle features voor het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden. Microsoft ontwikkelt de App snel door en laat deze aansluiten bij de recente SharePoint-ontwikkeling, zoals de nieuwe team sites. Microsoft heeft aangekondigd de App dit kwartaal voor iOS te lanceren.

Sites wordt SharePoint

Sinds de ongelofelijke snelle groei en opkomst van Office 365 is SharePoint de afgelopen jaren minder prominent aanwezig geweest vanuit Microsoft. Meerdere mensen hebben weleens aan mij de vraag gesteld: ”Gaat SharePoint verdwijnen?”. Om eerlijk te zijn was dit absoluut geen rare vraag. Sinds 2007 heeft Microsoft altijd de focus gelegd op SharePoint Server on-premises. Sinds de lancering van Office 365 is langzaam maar zeker deze focus naar Office 365 gegaan.

Normaliter worden nieuwe features in SharePoint ontwikkeld, maar opeens ontstaan er andere services, zoals Delve, Video Portal en Groups. Ook zie je het SharePoint-logo terugkomen in de App launcher maar staat er Sites:

SharePoint stond altijd in het middelpunt van de aandacht, maar maakt nu ineens onderdeel uit van tientallen andere services binnen Office 365. Om eerlijk te zijn, vond ik dit altijd vreemd. Het merendeel van mijn dagelijkse werk bestaat nog steeds uit het werken met SharePoint.

Klanten zijn op zoek naar samenwerkingsportalen, intranetportalen en andere zakelijke oplossingen, gefaciliteerd door SharePoint. Met de recente aankondigingen mag je nu zeker zeggen dat Microsoft een duidelijk commitment heeft uitgesproken. Wat is een betere manier om je vertrouwen uit te spreken door middel van het volgende:

“Welkom terug oude vriend.”

Overigens krijgt de Sites-, ik bedoel SharePoint-startpagina een gehele nieuwe look & feel:

De nieuwe startpagina is duidelijk geïnspireerd door de kaartweergave van Delve. Jouw frequent bezochte sites worden weergegeven met de laatste activiteiten. Dit is een slimme stap vanuit Microsoft. Delve is namelijk enorm krachtig, maar nog steeds lastig te vinden voor de eindgebruikers. Het enige waar ik geen fan ben, zijn de logo’s per kaart, want het merendeel van onze klanten gebruikt één logo voor het gehele Intranet. Je ziet dan vele malen hetzelfde logo. Een kleinigheidje uiteraard.

Team Sites en Groups

Afgelopen december schreef ik een blog over de samenwerking, of het gebrek aan, tussen Groups en Team Sites. Ik beschreef de belofte vanuit Microsoft voor het verbinden van Team Sites en Groups. Tijdens het Future Of SharePoint evenement is deze samenwerking eindelijk in het openbaar getoond.

Maak je een Team Site aan in? Je krijgt een Group. Maak je een Group aan? Je krijgt een Team Site. Op deze wijze hoef je niet meer te kiezen tussen de twee. Je krijgt de ultieme service voor de samenwerking tussen individuen of teams. Denk aan conversaties, planner, documentenbibliotheken, één agenda en toegang voor externe personen. Deze samenwerking wordt voor het einde van het jaar gelanceerd.

De metamorfose van Teams Sites en documentenbibliotheken

Indien je de optie First Release hebt aanstaan in jouw Office 365-tenant, dan heb je gemerkt dat de documentenbibliotheken een metamorfose hebben ondergaan. Op mijn Engelstalige blog lees je meer over dit onderwerp. Hier blijft het niet bij! De Team Sites zijn hierna aan de beurt:

De Team Site wordt, out-of-the-box, geleverd met een nieuws- en activiteitencomponent. Inhoud binnen activiteiten wordt voorzien door de kracht van de Office Graph voor het tonen met voor jouw relevante content. Nieuws is een nieuw component waarmee de leden van de site in staat zijn om content, zoals documenten of pagina’s, bovenaan de pagina vast te pinnen.

Nu wij het toch over pagina’s hebben, afgelopen oktober schreef ik op SP&C NL een blog over de nieuwe blog functionaliteit binnen Office 365. Deze opzet wordt straks ook toegepast voor SharePoint-pagina’s! Dit betekent dat je geweldige integratie-opties met Office 365, zoals OneDrive en de Video Portal maar de pagina’s zijn ook responsive. Is dit alles? Nee. De SharePoint-lijsten worden ook niet vergeten. Deze krijgen dezelfde look & feel als documentenbibliotheken en worden uitgebreid met Microsoft Flow.

Dit is inderdaad een grafische workflow designer. Je kunt hiermee acties, condities en koppelingen met externe systemen zoals CRM en SQL opzetten. Dit lijkt heel erg op Nintex. Moet Nintex zich zorgen gaan maken? Wellicht niet op korte termijn, maar als Flow zich gaat bewijzen als alternatief, dan moet Nintex zich gaan onderscheiden om bestaansrecht te houden. Flow gaat trouwens ook onderdeel van documentenbibliotheken uitmaken.

Conclusie

In mijn ogen gaat SharePoint echt terug naar de basis en focust op het voorzien in vanzelfsprekende handelingen, zoals het eenvoudig verplaatsen en kopiëren van bestanden. Begin met een document in OneDrive. Wil je deze daarna onderdeel laten uitmaken van een Group of Team Site? Geen probleem, je verplaatst deze en gaat daarna verder met de samenwerking. Daarnaast zie je echt de noodzaak vanuit Microsoft om aan te haken op mobiele apparaten, zoals het aanbieden van responsive pagina’s en een eigen SharePoint App.

Ik ben ongelofelijk enthousiast over de toekomst van SharePoint en kan niet wachten om daar deel van uit te maken. Wil je meer lezen over de toekomst? Neem contact met mij op.

SHARE
Jasper Oosterveld

Consultant Modern Workplace & MVP

Meer weten?
Ik kan je alles vertellen over SharePoint en de toekomst.
Altijd up to date?
Blijf op de hoogte van de laatste innovaties. Geef aan welke mailings jij maandelijks wil ontvangen. Schrijf je nu in!