Deze week is InSpark aanwezig op Microsoft Build; het developer congres van Microsoft, dat jaarlijks in de lente in Seattle wordt gehouden. Satya Nadella, de CEO van Microsoft, opende de week met een vision keynote over Artificial Intelligence en de kansen die het schept. Hij benadrukte ook de verantwoordelijkheid die we daarin moeten nemen. Daarna sprak Scott Guthrie over de Intelligent Cloud en de Intelligent Edge.

Artificial Intelligence

Het accent in de keynote van Satya Nadella, lag op Artificial Intelligence. Het was duidelijk: die ontwikkelingen op het gebied van AI gaan heel snel. In de afgelopen anderhalf jaar, is de computer op ‘hetzelfde niveau’ gekomen op het gebied van herkennen van beelden, spraak, tekst etc., als de mens. Met daarachter de immense schaal en kracht van Cloud en de mogelijkheid om te betalen per gebruik, kunnen steeds meer bedrijven en mensen gebruik maken van AI. Toepassingen zijn er dan ook veel, bijvoorbeeld de: “als u dit keek, vindt u dit misschien ook leuk” aanbevelingen op Netflix.

InSpark op Build 2018 foto 05

Dit betekent dat AI en Cloud veel kansen biedt, maar Satya wees er tegelijkertijd ook op dat daarmee verplichtingen en verantwoordelijkheden komen. Want met al deze mogelijkheden, kunnen mensenrechten en privacy onder druk komen te staan. Denk bijvoorbeeld aan geautomatiseerde gezichtsherkenning. Microsoft roept dan ook op tot een digitale “Genève conventie” om mensen te beschermen tegen de innoverende cyberspace.

Microsoft 365 & Azure

In de keynote werd vooral gesproken over Microsoft 365 en Azure. Dit zijn de 2 grote platformen van Microsoft. Microsoft 365 als platform waar Windows, Office en EMS samenkomen. De positionering van Microsoft 365 was duidelijk: gebouwd voor een ‘multi-sense, multi-device experience’, gekoppeld met de kracht van de Cloud. Bijvoorbeeld op het gebied van Artificial Intelligence. Azure werd gepositioneerd met de kenmerken productivity, hybrid, intelligent en trusted.

Azure, altijd en overal

Scott Guthrie, eindverantwoordelijk voor Azure, sprak in zijn sessie over de vernieuwingen op het Azure vlak. Naast vele mooie technische verbeteringen zoals multi-master write support voor Cosmos DB en Visual Studio Live Sharing, ging het er vooral om dat Azure overal is. En waar het nog niet is; dan komt het daar op korte termijn.

Zo werd er bijvoorbeeld een samenwerking met DJI  aangekondigd. Deze drone producent gaat Azure IOT Edge draaien op de drone zelf. Daarmee kunnen bijvoorbeeld Artificial Intelligence modellen op het gebied van ‘vision’, lokaal op de Drone gekopieerd worden zodat de beelden ter plekke geanalyseerd worden. Een praktijkvoorbeeld ging over de inzet van Drones die pijpleidingen inspecteerde en direct een defect ontdekte, waarna een melding naar het operations team werd gestuurd.

InSpark op Build 2018 foto 01

Een goede Sphere

Ook werd Azure Sphere aangekondigd: een eigen Linux distro van Microsoft, die zodanig gestript is en samenwerkt met de hardware, dat de veiligheid gegarandeerd kan worden. Even een nieuwe firmware erop zetten, of data onderscheppen van zo’n device gaat niet. Een veilig idee wanneer deze sensoren op publieke plaatsen hangen. Dit verkleint immers de ‘attack surface’ voor hackers.

InSpark op Build 2018 foto 02

Azure Sphere dients dus als (kleinste) sensor in het veld. Gekoppeld aan Azure IOT Edge op een apparaat die de sensoren uitleest, of als zelfstandig apparaat dat zelf omgevingen verwerkt. Deze kan dan bijvoorbeeld met Azure Stack communiceren (denk aan een fabriek), of met Azure public. Azure overal. Het werd samengevat door Scott als: “Azure, the worlds computer”.

Dit is dus wat er met de Intelligent Edge wordt bedoeld: de mogelijkheid om Azure services en intelligentie dicht bij de bron uit te voeren. Daarmee is Intelligent Edge geen nieuwe on-premises gedachte. Nee, al deze services zijn echte Cloud services; de admin maakt zich niet meer druk om de infrastructuur, deze is fully managed. Denk aan containers die automatisch naar Azure IOT Edge worden gepushed, en waar alle codes in draaien.

De nieuwe applicatie

Applicatie modernisatie is iets waar al jaren over gesproken wordt. Niet meer een opzet van servers, een OS, een runtime en daar je code/applicatie draaien. In plaats daarvan een moderne aanpak zoals microservices of containers. Satya was er duidelijk in: de nieuwe/moderne applicatie is ‘distributed, event driven en serverless’.

Op het gebied van Serverless was er veel vernieuwd. Standaardisatie van events met het CloudEvents framework, waar Azure EventGrid nu ook mee praat. Logic Apps als serverless workflow en Azure Functions als serverless code. Maar ook de combinatie, die nu lokaal op Azure IOT Edge kan draaien. Er werd een custom AI Vision Model aangemaakt, dat gebruikt werd door Azure Functions, Logic App etc. Vervolgens werd deze gekopieerd naar Azure IOT Edge op een Raspberry Pi en werd getoond dat deze code & AI lokaal de beelden kon verwerken.

Op het gebied van containers werd Azure Kubernetes Service (AKS) aangekondigd. Een echte SaaS-dienst voor Kubernetes waar Azure alle onderliggende infrastructuur managed. Dat is iets anders dan ACS, Azure Container Services. Met ACS krijg je een template om bijvoorbeeld Docker Swarm of Kubernetes uit te rollen maar daarna moet je zelf het cluster etc beheren. Bij AKS is dat dus niet het geval.

InSpark op Build 2018 foto 03

Puppies Azure and I’m fine

Ook viel de ‘diversiteit’ op, die Microsoft actief nastreeft. In de keynotes waren de vrouwen goed vertegenwoordigd, maar ook was er een dove vrouw die uitleg gaf over hoe Microsoft technologie in Microsoft 365 haar hielp.

Naast de stickers (Ninjacat, Sharks with Laserbeams, etc) is de “meme” van Build de shirts van “Puppies Azure and I’m Fine”. Een verwijzing naar “Puppies Wine and I’m fine” oftewel: het enige wat ik nodig heb is puppies en wijn. In dit geval dus alleen puppies en Azure!

InSpark op Build 2018 foto 04

De sfeer proeven?

Kijk dan de vlog van onze collega en MVP Jeroen Niesen, waarin je de sfeer op Build kan proeven. Daarnaast geeft hij nog een korte samenvatting van de dag. Kijken dus!

SHARE
Altijd up to date?
Blijf op de hoogte van de laatste innovaties. Geef aan welke mailings jij maandelijks wil ontvangen. Schrijf je nu in!