Microsoft Operations Management Suite maakt locatie-onafhankelijk beheer vanuit de Microsoft cloud mogelijk. Je beheert zo moeiteloos alle onderdelen van je hybride omgeving, hoe groot je organisatie ook is. De Operations Management Suite (OMS) is een Management-as-a-Service (MaaS) en sluit naadloos aan op een reeds  bestaande System Center-omgeving. Naast log-analyse biedt de component IT-automation functies voor beveiliging en compliancy, Azure Backup en Azure Site Recovery zorgen voor beveiliging en ‘availability on-demand’ van kritieke data en applicaties.

Continue uitbreiding en volledige locatie-onafhankelijkheid

OMS wordt continu uitgebreid met nieuwe functies en opties. Je kunt op elk gewenst moment gebruik maken van deze en al bestaande functies, zonder enige updates te hoeven installeren. Samen kunnen de OMS-diensten en -functies complexe beheerscenario’s oplossen.

Een voorbeeld: Een runbook in Azure Automation kan een failover-proces aansturen met Azure Site Recovery, waarbij de informatie aansluitend vastgelegd wordt in Log Analytics om (toekomstige) waarschuwingen te genereren.

Hosting in de cloud (Azure)

In plaats van on-premises te implementeren en te beheren, worden alle OMS-onderdelen volledig in Azure gehost. De benodigde configuratie is minimaal en je kunt alles letterlijk binnen een paar minuten operationeel maken. Met OMS doet de locatie van de beheerder er niet meer toe: de beheeromgeving en het dashboard zijn overal ter wereld toegankelijk.

OMS-services worden dus uitgevoerd in de cloud, wat het on-premises beheer van je omgeving niet belemmert; integendeel! Als je in je datacenter een werkstation (agent) op een Windows- of Linux-computer installeert, stuurt deze gegevens naar Log Analytics (onderdeel van OMS). Hier worden de data geanalyseerd in combinatie met de overige gegevens die via de cloud- of on-premises diensten zijn verzameld. Samen met Azure Backup en Azure Site Recovery zorgt dit voor een zeer hoge en gegarandeerde beschikbaarheid van on-premises middelen en capaciteiten.

Kernfunctionaliteiten van OMS

De kernfuncties van OMS worden geleverd middels een reeks diensten die in Azure worden uitgevoerd. Elke dienst biedt een specifieke beheerfunctie. Je kunt diensten combineren om het beheerscenario aan je eigen organisatie aan te passen. De kernfunctionaliteiten omvatten:

Log Analytics (Log analyse)

Microsoft OMS bevat een uitgebreide module voor log-analyse. Daarmee verzamel, bewaar en analyseer je moeiteloos logdata van Windows- en Linux-servers – ongeacht omvang, bestandsvorm of locatie. Dankzij slimme filters vergaar je met één muisklik alle operationele gegevens van de omgeving. Problemen worden snel helder, net als de mogelijke oplossingen. De ingebouwde Gallery geeft je toegang tot handige tools, waaronder capaciteitsplanning, alerting en Best Practices-rapportages. Ook doorzoek je eenvoudig actuele en historische data. Met Log Analytics bewaak en analyseer de beschikbaarheid en prestaties van verschillende systemen en capaciteiten, met inbegrip van fysieke en virtuele machines.

IT-automation (Automatisering)

Via de cloud automatiseer je moeiteloos veelvoorkomende, tijdrovende beheertaken. De IT-automationmodule in OMS is gebaseerd op Powershell en integreert naadloos met Microsoft Azure. Je maakt zelf eenvoudig runbooks of gebruikt bestaande templates uit de Gallery. Via zogenaamde runbookworkers automatiseer je niet alleen taken in de cloud, maar ook in je eigen datacenter. Met IT-automation automatiseer je handmatige processen en dwing je configuraties af voor fysieke en virtuele machines.

Backup en Site Recovery

Een tweede datacenter wordt overbodig wanneer je Azure inzet als disaster recovery site. Zo reduceer je kosten en werk. Azure Site Recovery ondersteunt zowel Hyper-V als VMware. Je beveiligt er net zo veel virtuele machines mee als nodig is – de cloud groeit met je mee. Je hebt de zekerheid van 99,9% uptime. En de oplossing is zeer voordelig: je betaalt immers uitsluitend voor de beveiliging en voor machines die je daadwerkelijk in Azure opstart. Met Azure Backup heb je bovendien altijd een gegarandeerde back-up van data, bestanden en machines. In de cloud bewaar je die zo lang je wilt; geen andere, externe backup meer nodig. Samen met Site Recovery is een hoge beschikbaarheid (availability on-demand) voor kritische data én toepassingen gegarandeerd.

Beveiliging en compliancy

Het beveiligen van servers, data en gebruikers kan een dagtaak zijn. Zo zijn patching, inbraakdetectie en anti-malware allemaal noodzakelijk om je organisatie te beveiligen. Met de krachtige, geïntegreerde Operations Management Suite voer je deze taken centraal en met aanzienlijk minder inspanning uit. OMS ondersteunt naast Hyper-V en Windows Server ook Amazon (AWS) en VMware. Zo voldoe je in een mum van tijd aan alle compliancy-eisen en regelgeving. Via de Gallery beschik je over kant-en-klare oplossingen, zoals Best Practices-rapportages en overzichten in patchmanagement.

De bottom line: tijdbesparing!

Wat levert OMS je uiteindelijk op? Automatisering, beveiliging tegen malware en een verhoogde compliancy door automatische controles op updates en patches, gecombineerd met een vereenvoudigde migratie richting Microsoft Azure (middels Azure Site Recovery). Met deze voordelige functionaliteiten levert OMS je een unieke oplossing die gepaard gaat met een substantiële tijdsbesparing als het om werkprocessen gaat. Eenvoudig beheer, een overzichtelijk en overal toegankelijk dashboard en krachtige procesautomatisering. Meer tijd door Azure, dus: tijd voor Azure!

SHARE